Stoffelijk overschot

Vrouw die in koffer werd gevonden, krijgt eervol afscheid: 'Dit is ontzettend triest'

04 april 2019 19:07 Aangepast: 09 juni 2019 09:25
De kist van de onbekende vrouw in het kapelletje Beeld © RTL Nieuws

De kist zakt langzaam in de grond. Het is stil, de dertig belangstellenden kijken onbeweeglijk toe. Vandaag werd in Amsterdam het stoffelijk overschot begraven van een vrouw dat in januari in een koffer in Amsterdam-Noord werd gevonden.

Wie de vrouw is, is nog altijd niet bekend. Ze krijgt een graf zonder naam. "Dit wens je niemand toe", zegt Amsterdammer Cees de Wolf als de kist is gezakt. Hij werd geraakt door het verhaal en woont de begrafenis bij 'uit menselijkheid'. "Wie weet wat ze voor haar dood heeft meegemaakt. Ze is zo weggegooid in een koffer, als een wegwerpartikel. Dat is vreselijk, daar kan je met je hoofd niet bij."

Gruwelijk

Elk jaar worden een paar mensen begraven van wie de identiteit niet is vastgesteld. Maar zelden zit er zo'n gruwelijk verhaal aan vast als nu.

De koffer waarin de romp van de vrouw werd gevonden De koffer waarin de romp van de vrouw werd gevonden

Zaterdagochtend 19 januari werd in een koffer op de Zuider IJdijk in Amsterdam de romp van een vrouw in een Samsonite-koffer gevonden. "Ik kom tijdens mijn politiewerk veel verschrikkelijke dingen tegen, maar dit heb ik nog nooit gezien", zei de politieagente die de koffer opende deze week in Opsporing Verzocht. Van de koffer kwam een sterke lucht af. Vermoedelijk had hij daar minstens een week gelegen.

Geen match

Hoewel de politie verschillende tips heeft gekregen, is er nog geen doorbraak in het onderzoek. Het afgenomen DNA levert nog geen match op. Uit forensisch onderzoek blijkt dat de romp van een blanke vrouw is van tussen de 20 en 36 jaar oud. Ook is bekend dat haar lichaamsdelen zijn verwijderd nadat ze was overleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koffer met menselijke resten gevonden in Amsterdam

De gemeente en de politie hebben de zorg voor de uitvaart op begraafplaats Sint Barbara op zich genomen omdat de onbekende vrouw volgens hen 'alle egards' verdient. Ze komt te liggen op een plek waar meer onbekende overledenen liggen. Ze krijgt geen steen, alleen een bordje waarop staat: 'onbekende overledene', en daarachter haar geslacht.

Niet alleen naar laatste rustplaats

Onder de belangstellenden die naar de begrafenis zijn afgekomen, zijn vooral medewerkers van de gemeente, politie en journalisten. Slechts een handvol anderen is gekomen omdat ze vinden dat de vrouw niet helemaal alleen naar haar laatste rustplaats moet worden gebracht. 

Op de plek waar de koffer werd gevonden, werd onderzoek gedaan Op de plek waar de koffer werd gevonden, werd onderzoek gedaan

"We waren hier voor het graf van mijn moeder toen we hoorden dat de onbekende vrouw zou worden begraven", zegt een man die samen met zijn vrouw is gebleven 'uit respect'. "Wat zij heeft meegemaakt is in- en intriest. Ze verdient een waardig afscheid met mensen om haar heen."

Sober

Voordat ze wordt begraven, is er een sobere dienst. De uitvaartondernemer nodigt iedereen in de kapel uit en gaat achter de katheder staan. "Deze onbekende vrouw was ooit de dochter van een vader en moeder", zegt ze. "Misschien een zus van een broer of zus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie heeft geen idee van herkomst romp in koffer

Schrijver Joris van Casteren van Stichting Eenzame Uitvaart draagt zijn speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor. 'Tussen riet en slijk lag je in een degelijke Samsonite tijdelijk verpakt te wezen. De volledige vernietsing van je zijn. Van iemand werd je niemand, zelfs je naam maalden ze fijn." 

Daarna klinkt het nummer Hello Stranger van Barbara Lewis. 'It seems so good to see you back again. How long has it been?'

Zeggen

De uitvaartondernemer vraagt of iemand een woordje wil spreken, maar niemand voelt die behoefte. Na ongeveer een kwartier is de dienst voorbij en lopen de bezoekers achter de kistdragers naar het graf toe. De kist zakt enkele momenten later naar beneden, bezoekers mogen een schep zand op de kist gooien als laatste afscheidsgroet.

Het graf van de onbekende vrouw Het graf van de onbekende vrouw

De begrafenis was anoniem, maar wel mooi en respectvol, zoals ze het verdient, zegt Cees de Wolf. "Er moet iemand zijn die haar lief heeft gehad, die van haar houdt en die haar nu mist. Ik hoop zo dat diegene wordt gevonden. Je wil niet zo alleen eindigen, dat gun je niemand."

Honderden anonieme graven

Hoeveel anonieme doden in Nederland zijn begraven, is niet bekend. Die gegevens worden niet landelijk bijgehouden. Maar volgens Ed Kraszewski, woordvoerder van het Landelijk Bureau Vermiste Personen, zijn het er enkele honderden. Jaarlijks komen er een paar bij. Ze worden begraven in de gemeente waar ze zijn gevonden. De gemeente moet zorgen over de uitvaart. 

"We zetten alles op alles om de identiteit van overledenen te achterhalen", zegt Kraszewski. "Het liefst voor de begrafenis. Maar soms is dat heel lastig. Dat zie je bijvoorbeeld bij mensen uit het buitenland. Als familie niet weet waar ze naartoe gaan en wij niet weten waar ze vandaan komen, wordt het ingewikkeld. Zeker als het land van herkomst nog niet ver is met DNA-onderzoek"

Van deze overledenen wordt sinds 2010 DNA afgenomen en in de databank bewaard. Profielen worden doorgegeven aan Interpol. Soms kan de overledene na een paar jaar alsnog worden geïdentificeerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore