Boeren met een overschot aan mest hebben dat 'op papier' uitgereden over speeltuintjes en ponyweides van anderen. Ze gebruikten de percelen om hun mestadministratie kloppend te maken: de mest werd er niet echt op uitgereden. De eigenaren van die speelweides en ponyvelden wisten van niets. De boeren bespaarden hiermee enkele tonnen euro’s, stelt het OM.
Drie boeren en één organisator moeten zich vandaag voor de rechtbank in Zwolle verantwoorden voor deze nieuwe vorm van fraude. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van valsheid in geschrifte en het vervalsen van vervoersdocumenten. In totaal ging het om bijna 600.000 kilogram mest. Dat zijn ruim twintig vrachtwagens volgeladen.
Het aantal koeien dat een boer mag houden, hangt mede af van het landoppervlak dat hij heeft. Te veel mest uitrijden op één stuk grond brengt milieurisico's met zich mee voor bodem, grondwater en de lucht.
Mestboekhouding opeens wel 'kloppend'
De organisator van de fraude, Hotze H., ging in Friesland op zoek naar graslanden die nog niet werden gebruikt voor het uitrijden van mest. Hij kwam uit bij kleinere stukken grond, die hij aanbood aan drie boeren die een overschot hadden aan mest.
De boeren hadden zelf te weinig grond om hun mestboekhouding rond te krijgen. Door de nieuwe percelen op te voeren, maakten ze hun administratie rond. Daardoor bespaarden ze veel geld. De advocaat van Hotze H. wil vóór de zitting niet reageren op de beschuldigingen.

'Het is hondsbrutaal'
Een andere verdachte is Bauke J. Deze boer, met te veel mest en te weinig land, kocht grondrechten bij Hotze H. Hij zegt er geen idee van te hebben gehad dat het ging om een ponyweide in Harlingen. Het OM stelt dat J. wel degelijk op de hoogte was van de fraude.
Een gedupeerde paardenhouder uit Franeker heeft er geen goed woord voor over. "Wij wisten van niks, het is hondsbrutaal. Ze hebben mijn land gebruikt zonder dat te vragen. Ik kwam erachter toen ze bodemmonsters kwamen nemen. Ik heb toen aangifte gedaan. Toen hoorden we dat er al meer zaken speelden."
Het Openbaar Ministerie brengt elk jaar zo'n 150 tot 200 mestzaken voor de rechter. Maar volgens Eveline Smit van het OM is het dweilen met de kraan open. "Er wordt op grote schaal gefraudeerd en daar moet wat aan gebeuren. Het is niet genoeg om alleen het strafrecht in te zetten om dit soort fraude aan te pakken. Het moet minder makkelijk worden om te kunnen frauderen."