Primeur

Is het nodig, zo'n lesbisch stelletje in de Donald Duck? 'Ja, dit moet'

04 april 2019 18:10 Aangepast: 05 april 2019 08:20
Primeur in de Donald Duck: er staat een verliefd lesbisch stelletje in een stripverhaal. Beeld © Twitter Don Roelofsen

In de nieuwste editie van Donald Duck is een verliefd lesbisch stelletje te zien. De reacties zijn verdeeld. Van: 'Moet dit nou zo vroeg?' tot 'Dit gaat bijdragen aan een betere samenleving.' Maar gaat zo'n lesbisch stelletje in een stripverhaal ook daadwerkelijk discriminatie van LHBT'ers tegen?

'Moet dit nou zo vroeg?' 'Laat een kinderblad een kinderblad blijven.' Het zijn twee van de reacties op sociale media, nadat bekend werd dat Donald Duck een lesbisch koppeltje in een van zijn stripverhalen heeft. Maar ook: 'Dit zorgt voor een betere samenleving'. En: 'Het is geweldig en in mijn ogen zelfs nog best laat ook.'

Heel effectief

Maar hoe goed werkt zo'n homoseksueel stelletje in een stripboek nou écht, als we kijken naar de lange termijn? Het kan heel effectief zijn, stelt Hanneke Felten, onderzoeker naar effectieve discriminatiebestrijding bij Movisie. "Onderzoek laat zien dat als mensen zien dat iets 'normaal' is, en hun omgeving er niet raar op reageert, ze zelf ook niet vreemd reageren op homoseksuelen." In de wetenschap spreek je dan van een 'positieve norm'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst is er een Donald Duck met lesbisch stel te koop

Het werkt ook andersom. Als mensen in een omgeving zitten waarin wél anders wordt gekeken naar LHBT'ers, dan gaan mensen dat gedrag overnemen. "Daarom is het goed dat er homoseksuelen koppels in de media te zien zijn. Of het nu het Jeugdjournaal is, de Donald Duck of Goede Tijden, Slechte Tijden, dat maakt niet uit. En onderschat ook de kracht van YouTube-filmpjes niet."

Positieve rolmodellen

Een tweede reden waarom Felten het initiatief van de Donald Duck betitelt als effectief, is dat een klein deel van de lezers wél homoseksueel is. "Voor hen is het heel belangrijk dat ze positieve rolmodellen zien. Zo van: hé, het is oké om te zijn wie ik ben."

Als juist rolmodellen ontbreken, dan is het heel moeilijk om een positieve identiteit te ontwikkelen, legt de onderzoeker uit. "Dan is de kans groot dat ze niet opgroeien tot zelfverzekerde, vrolijke volwassenen, maar eerder tot mensen die depressieve gevoelens kennen en onzeker worden. Als jij nooit iets positiefs hoort over wie jij bent, dan doet dat echt wat met je."

Niet bestaan? 

Bovendien kun je het volgens Felten ook omdraaien: de realiteit anno 2019 ís dat kinderen opgroeien met LHBT-stellen om zich heen. "Kinderen hebben vriendjes of vriendinnetjes met twee papa's of twee mama's. Of ze hebben een docent, of oom of tante die homo, lesbisch of bi is. Dus waarom zou je kinderen willen voorspiegelen dat ze niet bestaan? Dat zou niet overeenkomen met de werkelijkheid."

Dat was ook precies wat de 10-jarige Fenna vond, toen ze naar de redactie van de Donald Duck stapte met de vraag: waarom zijn er geen lesbische stelletjes te zien in de stripverhalen? Zelf heeft Fenna twee vaders en twee moeders. "Heel logisch dat zo'n kind zich dat afvraagt", stelt Felten. "Voor haar is het normaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

10-jarig meisje zorgt voor lhbt-koppels in Donald Duck

Niet de eerste stap

De Nederlandse Donald Duck heeft de laatste jaren meer stappen op het gebied van inclusiviteit gemaakt. Zo werd in 2016 een vriendje van Kwik, Kwak en Kwak geïntroduceerd dat in een rolstoel zit.

En in 2018 kwam het blad met een speciale editie voor blinde en slechtziende lezers en eentje voor kinderen met dyslexie. In die speciale uitgave is het lettertype makkelijker te lezen door de aangepaste lettergrootte, het gebruik van spaties en de ruimte tussen regels in de tekst.

Kritiek

Over de kritiek op sociale media, dat kinderen hier niet 'te jong' mee zouden moeten worden 'lastiggevallen', zegt Felten: "Lastigvallen doe je sowieso niet. Je wordt niet lastiggevallen als je een plaatje ziet van twee vrouwen die een koppel zijn. Voor de meeste kinderen is het ook normaal in Nederland."

Ook dat speelt mee, zegt Felten: hier zijn we, in vergelijking met andere landen, al ver in de LHBT-acceptatie. "Mogelijk zou het in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië een schok zijn voor kinderen, want daar is het thema erg taboe en horen kinderen er weinig over. Maar in Nederland hoort het gewoon in onze samenleving. Hier schrikken ze niet."

Felten is ervoor om dit soort dingen vaker te doen in Nederlandse media. "Waarom zou je de werkelijkheid geweld aandoen en de wereld anders voorspiegelen aan kinderen dan-ie is?"

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`