Ga naar de inhoud
Nederland

Nederlanders drinken steeds vaker radler en alcoholvrije biertjes

Nederlanders dronken vorig jaar weer meer bier. Vooral de populariteit van biervarianten zoals radler en alcoholvrij is flink toegenomen.

De verkoop van mixbieren zoals radler steeg met 13 procent en die van alcoholvrij met maar liefst 27 procent. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers.

Pils
In totaal werd vorig jaar in Nederland ruim 11,5 miljoen hectoliter bier gedronken. Dat was 1,8 procent meer dan in 2014. Het overgrote deel daarvan, bijna 10 miljoen hectoliter, was pilsener. Die categorie groeide wel het minst van allemaal: slechts 0,2 procent.

Ook speciaalbieren waren meer in trek. De verkoop daarvan steeg met ruim 8 procent.

Niet alleen thuis werd meer alcoholvrij of -arm bier gedronken, maar juist ook in de horeca. Cafés en restaurants schonken 44 procent meer alcoholvrij bier en 35 procent meer radler.

Nederlands bier
Nederlanders drinken het liefst bier van eigen bodem. Van al het verkochte bier werd 86 procent in ons land gebrouwen. Wel nam de verkoop van geïmporteerd bier vorig jaar sterker toe dan de totale bierconsumptie, namelijk met 6 procent tot 1,7 miljoen hectoliter. Andersom nam de export van Nederlands bier met 1,2 procent toe tot 14,1 miljoen hectoliter.

Volgens de organisatie telt ons land in totaal meer dan driehonderd brouwerijen. Dat is tweeënhalf keer meer dan in 2012.

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom is een biertje zo duur?

Bron: RTL Nieuws