In het grootste Nederlandse terrorismeproces van de afgelopen jaren hebben twee advocaten de verdediging neergelegd. De twee willen ook in de toekomst geen terreurverdachten meer bijstaan.
Directe aanleiding vormt het feit dat meerdere Nederlandse en Belgische advocaten onlangs de toegang tot de Verenigde Staten is ontzegd. Dat ging om advocaten die terrorismeverdachten verdedigen. De twee opgestapte strafrechtadvocaten vrezen dezelfde nadelige consequenties.
Reëel risico
Eén van hen zegt tegen RTL Nieuws: "Ik wil niet beperkt worden in de mogelijkheden om te reizen. Als ik deze strafzaak blijf doen, is dat een reëel risico."
"Wij doen gewoon ons werk. Je gaat een arts die een terrorismeverdachte heeft geopereerd toch ook niet weren uit Amerika? Waarom dan wel een advocaat? Het is bizar."
Terroristisch netwerk
De twee strafpleiters stonden ieder een verdachte bij uit het terroristisch netwerk dat vorig jaar september in Arnhem en Weert werd opgerold. De zogeheten '27 september-cel' telt zes verdachten die volgens het Openbaar Ministerie een aanslag op een groot evenement in Nederland wilden plegen. Leden van de groep werden in een vakantiehuisje in Weert gefilmd met kalasjnikovs, handvuurwapens en bomvesten.

De twee betrokken advocaten hebben verzocht hun naam niet te publiceren. Dat zou alsnog voor problemen kunnen zorgen bij een reis naar de VS. Ze blijven werken als advocaat, maar doen geen terrorismezaken meer. "Het gaat principieel in tegen alles waar ik als advocaat voor sta. Maar als ik doorga, beïnvloedt dat niet alleen mijn eigen leven, maar ook dat van de mensen om me heen. Dat wil ik niet", zegt één van hen.
Geen visum
Hun kantoorgenoot Serge Weening is één van de strafpleiters die recent de toegang tot Amerika werd ontzegd. Weening kreeg van de VS niet de benodigde ESTA-reistoestemming en geen visum. Hij vermoedt dat hij is geweigerd omdat hij geregeld verdachten van terroristische misdrijven bijstaat.

Dat zijn twee collega's zich nu genoodzaakt voelen om te stoppen met terrorismezaken, noemt Weening 'uitermate zorgelijk'. "Het is een aantasting van de rechtsstaat dat advocaten zich niet meer vrij voelen om iedere verdachte de rechtsbijstand te geven waarop hij of zij recht heeft. Maar uiteindelijk wil geen enkele advocaat op een lijstje van de Amerikanen staan waarvan je niet weet hoe het tot stand komt en wat de gevolgen ervan in de toekomst kunnen zijn."
Overgenomen
Weening heeft de twee verdachten uit de '27 september-cel' inmiddels overgenomen van zijn kantoorgenoten. Zo bleek vandaag tijdens een zitting in de rechtbank Rotterdam. De strafzaak tegen de zogeheten ’27 september-cel’ gaat waarschijnlijk pas begin 2020 inhoudelijk behandeld worden.
De Amerikaanse ambassade in Wassenaar ontkende gisteren dat het beroep van iemand een reden kan zijn om de toegang tot de VS te weigeren. "Wij kijken altijd naar meerdere dingen, bijvoorbeeld connecties van iemand en de reisgeschiedenis."