Michael P.

Minister Dekker mag blijven na excuses over behandeling Michael P.

03 april 2019 18:44 Aangepast: 03 april 2019 19:51
Minister Sander Dekker wordt niet weggestuurd Beeld © ANP

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming mag aanblijven van een grote meerderheid van de Tweede Kamer. De minister werd vandaag in de Tweede Kamer onder vuur genomen omdat de behandeling van Michael P., de moordenaar van Anne Faber, tekort was geschoten.

Een motie van wantrouwen die de PVV indiende, haalde het niet en werd verder alleen gesteund door Denk. Andere partijen waren wel kritisch, maar geven de VVD-minister de kans om zijn werk voort te zetten.

Moeilijk debat

Wel had Dekker een moeilijk debat. Hij sloeg een nederige toon aan en erkende dat de overheid was tekortgeschoten in de behandeling van Michael P. De rechtbank veroordeelde hem tot 28 jaar cel en tbs na de moord op Anne Faber. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Dekker erkent: we zaten fout met Michael P.

"De organisaties die verantwoordelijk waren voor de behandeling van Michael P. zijn tekortgeschoten. Dat valt me zwaar", zei Dekker in het debat.

"De vraag of Anne Faber nog had geleefd als er geen fouten waren gemaakt, leeft ook bij mij. Dat is een moeilijke vraag." En volgens de minister 'kunnen we naar de antwoorden slechts gissen'.

P. kon zijn daad plegen doordat er veel was misgegaan bij zijn overplaatsing naar een forensische kliniek, waar hij veel vrijheden kreeg. In de kliniek was niet bekend dat hij al eerder veroordeeld was voor zedenmisdrijven.

Beroep op privacy

P. had die informatieoverdracht weten te voorkomen met een beroep op privacy. Dekker kondigde eerder al maatregelen aan om een soortgelijk drama te voorkomen. Tijdens het debat zegde hij toe de Tweede Kamer grondig te informeren over de voortgang daarvan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer maakt bezwaar tegen 'gruwelijke details' tijdens debat Michael P.

Dekker maakte in het debat duidelijk dat hij door wil als minister. Hij onderstreepte dat hij politiek eindverantwoordelijke is voor de gang van zaken. "En ik voel die verantwoordelijkheid in elke vezel.''

Niet de juiste persoon

Voor PVV en Denk was dit niet genoeg. PVV-Kamerlid Gidi Markuszower kan zich weliswaar vinden in een reeks aangekondigde maatregelen, maar vindt Dekker niet de juiste persoon om die uit te voeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore