Ruimtegebrek

NS wil woningen en kantoren boven stations in steden

03 april 2019 18:47 Aangepast: 03 april 2019 18:49
Het station in Den Haag Beeld © ANP

De NS is in gesprek met de vier grote steden om te kijken of er gebouwd kan worden boven treinstations. Dat zou volgens de NS een goede oplossing zijn voor het ruimtegebrek in de steden.

"We hebben het over de best bereikbare plekken van de stad, die onbebouwd zijn", zegt Sebastiaan de Wilde, directeur Vastgoed bij de NS. "Bij stations als Amsterdam Sloterdijk, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal is boven de sporen veel ruimte, soms wel twintig voetbalvelden groot."

Profijt

De NS ziet volop mogelijkheden om daar woningen, kantoren en publieke ruimte te laten ontstaan. Volgens De Wilde hebben de steden daar profijt van. "Een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van de stad."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS gaat kleinere stations verbouwen: Kiosk wordt Huiskamer

De Wilde promoveerde in 2016 op het onderwerp 'bouwen boven sporen'. Hij wijst erop dat in het buitenland vaak al boven sporen is gebouwd. "In New York werd dit ruim honderd jaar geleden al gedaan, waardoor de sporen bij Grand Central Station niet eens meer zichtbaar zijn."

Schop in de grond

De Wilde gelooft dat als de grote steden nu beslissingen nemen, over vier of vijf jaar de schop al in de grond kan. "We kunnen met kleine stappen beginnen. Het hele gebied hoeft niet in één keer vol."

Volgens De Wilde zijn stationsgebieden de afgelopen jaren enorm veranderd. "Het past ook bij de wens van werkgevers om weer naar de stad te trekken. Denk aan het nieuwe hoofdkantoor van VodafoneZiggo, dat net naast Utrecht Centraal opende. Hier is geen parkeerterrein, medewerkers hebben allemaal een NS Businesscard."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore