Brokstukken

Harde kritiek op vernietigen satelliet India: 'Schandalig dat ze dit doen'

03 april 2019 16:47 Aangepast: 03 april 2019 16:48
Het internationaal ruimtestation ISS Beeld © AFP

India krijgt forse kritiek omdat het land als test een satelliet vernietigde op 300 kilometer hoogte. Deskundigen vinden de spierballentaal schandalig en zorgelijk. Ook ruimtevaartorganisatie NASA haalde hard uit naar het land dat met de proef wilde aantonen een ruimtesupermacht te zijn.

Vorige week woensdag lanceerde India met succes een anti-satellietraket. Het land wilde laten zien dat het zichzelf kan verdedigen. Volgens premier Modi is India het vierde land dat satellieten kan neerhalen, na Rusland, China en de Verenigde Staten. Op Twitter schreef de premier dat de test een historische impact op toekomstige generaties zal hebben. Hij was buitengewoon trots.

In alle staten

Maar NASA-directeur Jim Bridenstine was in alle staten. Hij vindt het een bedreiging voor het internationale ruimtestation ISS en noemde het een vreselijke en onaanvaardbare gebeurtenis. Door de test zweven er nu zeker 400 brokstukjes met enorme snelheden in de ruimte. 

Volgens ruimtevaartdeskundige Erik Laan was de test van India nergens voor nodig. "India kon dit al in 2010, maar had blijkbaar de behoefte om het te demonstreren. Dit kan je opvatten als het opsteken van een middelvinger om die vervolgens in je eigen oog te steken."

Brokstukken in andere baan

De vernietigde satelliet zweefde op 300 kilometer hoogte, het internationale ruimtestation ISS op 400 kilometer. Maar door de klap zijn sommige brokstukken in een baan net boven de ISS terechtgekomen. "De ISS kan geraakt worden. Daarom is het heel gevaarlijk om dit soort testen te doen."

Het moment dat de anti-satellietraket wordt gelanceerd in India. Het moment dat de anti-satellietraket wordt gelanceerd in India.

Hoogleraar Pieter Visser van de TU Delft, was zelfs 'echt kwaad' toen hij van de actie van India hoorde. "Schandalig dat ze dit doen." In 2008 deed China een soortgelijke test, alleen nog veel hoger: op 800 kilometer hoogte. Daardoor is er een wolk van ruimteschroot ontstaan waardoor satellieten nu vaker moeten bijsturen om te zorgen dat ze niet worden geraakt."

Kans op botsing groter

Volgens hem is de kans op een botsing toegenomen doordat er nu meer ruimteschroot rondzweeft. "En als het fout gaat, gaat het goed fout. Dan wordt het catastrofaal." De brokstukjes, ook al zijn ze maar enkele centimeters groot, gaan met zo'n 30.000 kilometer per uur. "Dat is 8 kilometer per seconde. Ze gaan dwars door alles heen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geland op Mars! NASA juicht na landing ruimterobot

Visser: "We hebben een groot probleem als de infrastructuur wegvalt in de ruimte. We gebruiker immers dagelijks navigatie, telefonie en internet."

Ingrijpen

Er is volgens hem nog geen reden voor directe paniek. Het grootste deel van het afval zal verbranden in de atmosfeer. "Maar de hoeveelheid objecten neemt zo snel toe, dat we wel moeten ingrijpen", zegt de hoogleraar. "Anders bestaat het risico dat we de ruimte blijven verpesten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore