Ga naar de inhoud
Moord Anne Faber

Kamer maakt bezwaar tegen 'gruwelijke details' tijdens debat Michael P.

FvD-kamerlid Theo Hiddema.

FvD-Tweede Kamerlid Theo Hiddema is door andere Kamerleden en voorzitter Arib tot de orde geroepen toen hij gruwelijke details begon op te sommen over de verkrachting van twee minderjarige meisjes door Michael P., tijdens het debat met minister Dekker over de dood van Anne Faber.

Hiddema begon zijn bijdrage met te zeggen dat het geen systeemfout was, maar 'het is het menselijk tekort'. "Het is gemakzucht wat hier is gebeurd." 

Daarna begon het FvD-Kamerlid met een gedetailleerd verslag van de verkrachting van twee minderjarige meisjes door Michael P., de moordenaar van Anne Faber. De verkrachting van die meisjes onder bedreiging van een pistool was het vergrijp waarvoor P. onder meer vastzat ten tijde van de verkrachting en de moord op Anne Faber.

Ingrijpen

De VVD en de Partij voor de Dieren grepen in tijdens het debat door Hiddema te vragen te stoppen met het geven van de gruwelijke details, 'uit respect voor de aanwezige nabestaanden'. Ook Kamervoorzitter Arib vroeg Hiddema 'gruwelijke details' achterwege te laten. "Ook uit respect voor de ouders en de slachtoffers. Ik weet niet of iedereen het op prijs stelt om met al die gruwelijk details te worden geconfronteerd", zei Arib.

De moeder en de oom van Anne Faber zijn aanwezig bij het debat. Zij zitten in de bankjes achter de Kamerleden. Ook de nabestaanden van Joost Wolters, die in de Amsterdamse metro werd vermoord door een psychiatrische patiënt op onbegeleid verlof, zijn bij het debat aanwezig.

Weglopen

De Kamer wil dat er lessen worden getrokken om alle fouten te voorkomen die er zijn gemaakt met psychiatrische patiënten op onbegeleid verlof.

Tijdens het bezwaar van de Kamerleden tegen de opsomming van de details door Hiddema, vertrok de moeder van Anne Faber van de tribune. Ook de nabestaanden van Wolters vertrokken. Het is onduidelijk of dit te maken heeft met de opmerkingen van Hiddema.

Volg het debat hier live: