Experiment

Minister trekt stekker uit flexibele onderwijstijden, scholen teleurgesteld

03 april 2019 15:45 Aangepast: 03 april 2019 15:48
Basisschool La Res in Enschede doet mee aan de proef met flexibele onderwijstijden. Beeld © RTL Nieuws

Afwijken van de schoolvakanties en de vijfdaagse schoolweek zit er niet meer in voor basisscholen. Tot grote teleurstelling van deelnemende scholen beëindigt het ministerie van Onderwijs het experiment met flexibele onderwijstijden.

Tijdens het experiment, dat in 2011 werd opgetuigd, kregen 12 scholen de mogelijkheid om hun onderwijstijd naar eigen inzicht in te richten. Zolang ze zich maar aan de voorgeschreven 950 lesuren per schooljaar hielden.

De proef was bedoeld om te kijken of andere tijden goed zijn voor het leerproces van de leerlingen en of werkende ouders er baat bij hebben dat de school- en opvangtijden goed aansluiten op hun werktijden.  

Onwenselijk

Na de zomervakantie van 2020 stopt het experiment. Minister van Onderwijs Arie Slob vindt de risico's voor de onderwijskwaliteit te groot, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich daarbij op het eindrapport van de Onderwijsinspectie uit september 2018.

Die schrijft dat vijf van de oorspronkelijke twaalf scholen uit het experiment zijn gestapt vanwege kwaliteitsproblemen. Ook moesten twee andere scholen ingrijpende maatregelen treffen. Dat maakt het onwenselijk, stelt de Inspectie, om scholen hun onderwijstijd te laten flexibiliseren zonder daar verdere voorwaarden aan te stellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Betere combinatie werk en gezin door flexibele schooltijden

Krampachtig

"Het is een eenzijdige beslissing geweest van de minister om hiermee te stoppen. Als school zijn wij niet gehoord", zegt directeur Frank Groot van Sterrenschool De Ruimte in Almere. "We zijn overrompeld door zijn besluit; er wordt veel te krampachtig naar regeltjes gekeken."

Zijn basisschool doet sinds 2013 mee aan het experiment. In eerste instantie was De Ruimte 50 weken per jaar open, dat is later teruggebracht naar 46. "Vanuit de ouders was niet genoeg animo voor 50 weken", zegt Groot.

Waar wel animo voor was: de flexibele vakanties. "Zeker voor mensen die bijvoorbeeld in de horeca werken, was dat heel handig. Ik heb de hoop nog niet opgegeven dat de flexibele onderwijstijden toch blijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slechtere prestaties op 'flexibele scholen'

Conservatief

Ook openbare basisschool La Res in Enschede deed mee aan het experiment. Directrice Renate Klokman is zeker teleurgesteld over het verbod. "Het is ons zo pats boem meegedeeld. We mochten nog wel reageren, maar dat had eigenlijk geen zin." 

Natuurlijk, ze snapt dat het niet op elke school even goed is gegaan. "Maar het is zo jammer dat díe scholen nu leidend zijn en niet de basisscholen waar het wel goed gaat. Het is zo'n conservatieve keuze van de minister om vast te houden aan zes weken zomervakantie."

Belangrijk

Leerlingen op La Res hebben de reguliere schoolvakanties, met uitzondering van de weken in de zomer. Voor die periode krijgen de ouders maximaal 17 dagen verlof, of vier weken. Nemen ze zeven dagen of minder op, dan geldt dit als regulier verlof.

De dagen dat kinderen langer vakantie hebben, moeten ze inhalen op de zomerschool. "Dat vinden we belangrijk. Zes weken zomervakantie achter elkaar heeft een negatief effect op de leerresultaten", zegt Klokman.

Onterecht

De PO-raad en de overkoepelende vereniging van schoolleiders in het basisonderwijs (AVS) scharen zich aan de kant van de basisscholen. AVS-voorzitter Petra van Haren: "Het experiment betreft een hele kleine groep scholen en is niet representatief. De basis voor het besluit om dit experiment niet voort te zetten, is heel smal."

De PO-Raad vindt het op zich terecht dat scholen met onvoldoende leeropbrengsten uitgesloten worden van het experiment. Dat scholen waar het wél goed gaat ook moeten stoppen, is dan weer onterecht. "Door nu voor de hele groep het experiment stil te leggen, gooit de minister het kind met het badwater weg", stelt de raad in een verklaring.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore