Schreeuw om Leven

Anti-abortusdemonstranten stoppen acties vanwege bedreiging

03 april 2019 12:04 Aangepast: 03 april 2019 12:26
De activisten voor de abortuskliniek. Beeld © RTL Nieuws

De anti-abortusdemonstranten stoppen tijdelijk met hun acties bij abortuscentra. De activisten zeggen te zijn bedreigd en agressief te zijn bejegend.

De demonstranten zijn verenigd in de anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven. Die organisatie meldt dat de acties worden hervat als de vrijwilligers weer 'veilig kunnen waken bij abortuscentra'.

Hinder

Eerder dit jaar meldden abortusklinieken dat ze steeds vaker hinder hadden van anti-abortusactivisten voor hun deur. Vrouwen die zich voor een abortus meldden zouden zich geïntimideerd voelen door de demonstraties van bijvoorbeeld Schreeuw om Leven.

Zelf stelt Schreeuw om Leven dat van intimidatie of hinder geen sprake is. "Onze medewerkers bij de abortuscentra attenderen vrouwen op een respectvolle en liefdevolle wijze op alternatieven voor een abortus.''

Undercoverbeelden: zo gaan anti-abortusactivisten te werk

RTL Nieuws ging undercover bij een abortuskliniek in Utrecht. Anti-abortusactivisten staan daar om vrouwen aan te spreken.

Volgens Schreeuw om Leven groeide de aandacht in de media en de politiek voor 'het waken' bij abortuscentra na een uitzending van EenVandaag half januari. "Dit heeft ervoor gezorgd dat Schreeuw om Leven dreigmails ontving en voorbijgangers zich agressief gedroegen bij de kliniek tegenover de vrijwilligers. Hiervan is melding gemaakt bij de politie en lokale overheid.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore