Te lange wachttijden

Oudere zonder rijbewijs dupe van rommeltje bij CBR, geen coulance

03 april 2019 08:23 Aangepast: 03 april 2019 08:37
Een politieagent scant een rijbewijs

Bij het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, is het al tijden een rommeltje. Dat leidt tot lange wachttijden, maar ouderen die daardoor zonder rijbewijs komen te zitten, hoeven niet te rekenen op toeschietelijkheid van het ministerie.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is niet van plan hen met coulance te behandelen, laat ze aan de Tweede Kamer weten.

Handhaving complex

Het parlement had Van Nieuwenhuizen gevraagd of ouderen toch tijdelijk door konden rijden, als zij een medische verklaring kunnen overleggen en een bewijs dat zij tijdig verlenging van hun rijbewijs hebben aangevraagd.

Maar de minister zegt dat dan de handhaving te 'complex'wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

CBR verzendt 'abusievelijk' brieven over rijbewijs niet

'Onwenselijk voor verkeersveiligheid'

Ook twijfelt ze over de juridische houdbaarheid van het voorstel en noemt zij het signaal dat mensen gewoon mogen blijven rijden met een ongeldig rijbewijs 'onwenselijk vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid'.

Om de pijn wat te verzachten heeft de minister afgesproken dat ouderen de extra kosten voor een spoedprocedure bij het aanvragen van een rijbewijs terug kunnen krijgen van het CBR. Die regeling geldt tot het eind van dit jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

75-plussers klagen over CBR: procedure herkeuring rijbewijs te traag

Slechte bereikbaarheid

Het CBR kampt al langer met problemen zoals slechte bereikbaarheid en grote vertragingen. Het CBR heeft de minister beloofd de controle te verbeteren.

Het CBR staat in verband met de problemen onder aangescherpt toezicht van het ministerie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore