Ga naar de inhoud
Stijging 55 procent

Nederlander gebruikt vaker zware pijnstillers

Een verpakking van de pijnstiller oxycodon. Beeld © ANP

In zeven jaar tijd is het aantal mensen in Nederland dat zware pijnstillers gebruikt, zogeheten opioïden, met 55 procent toegenomen. Niet alleen het gebruik steeg, maar ook de periode waarin ze worden gebruikt.

Zorgverzekeraars Nederland zegt dat uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal gebruikers in 2017 was toegenomen tot ruim een miljoen. In 2010 ging het nog om 650.000 mensen.

Meer vrouwen, meer ouderen

Ruim 218.000 Nederlanders namen langer dan drie maanden pijnstillers als Tramadol (iets lichter dan morfine) en Fentanyl (veel sterker dan morfine). Die pillen zijn volgens deskundigen juist niet bedoeld voor langdurig gebruik. Alleen voor terminale kankerpatiënten zou het zinvol zijn ze langer dan drie maanden te gebruiken.

Van de opioïdegebruikers is 60 procent vrouw en 40 procent man. Ouderen gebruiken de zware pijnstillers vaker dan jongeren. In de meeste gevallen is het de huisarts die het middel voorschrijft.

Zorgwekkende
Lees ook:
Zorgwekkende stijging van aantal overdosissen met verslavende pijnstiller oxycodon

Zorgelijk

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vindt de toename van het langdurig gebruik van zware pijnstillers een zorgelijke ontwikkeling. Het genootschap heeft het advies aan de leden vorig jaar aangescherpt om te voorkomen dat opioïden onnodig of onnodig lang worden gebruikt.

"Huisarts, apotheker en behandelend medisch specialisten hebben, net als bij alle andere medicijnen, een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de patiënt goed voor te lichten over veilig gebruik van pijnstillende middelen'', zegt het genootschap.