Nederland

KLM verbiedt personeel te demonstreren in uniform

28 juli 2016 15:13 Aangepast: 13 februari 2019 18:01
Beeld © ANP

Als het actievoerende grondpersoneel van KLM zich niet aan de regels van de luchtvaartorganisatie houdt, dan zal het bedrijf "maatregelen" treffen, blijkt uit een brief in handen van RTL Z. In het bericht wordt onder andere gesproken over het (gedeeltelijk) inhouden van loon. Daarnaast is het mogelijk dat de schade verhaald wordt op de actievoerders.

Vanochtend voerden KLM-grondpersoneel actie in de vertrekhal van Schiphol. In hun KLM-uniform deelden ze folders uit aan passagiers om uit te leggen waar het cao-conflict over gaat.

KLM is daar niet blij mee en "sommeert" daarom ook dat de werknemers zich "met onmiddelijke ingang" aan de uniformvoorschriften houden.

KLM dreigde al eerder met 'maatregelen'

Het is de tweede brief in twee dagen tijd die KLM aan het personeel stuurt. Ook gisteren vroeg de luchtvaartmaatschappij ook om af te zien van de acties. Daarin werd gedreigd met inhouding van salaris en het intrekken van voordelen die het bedrijf aan zijn werknemers biedt. Die boodschap schoot bij FNV in het verkeerde keelgat en noemde het een 'ontmoedigingsbeleid'.

Toch is het niet verboden, wat KLM doet. "Je mag wel actievoeren, maar niet zonder meer in kleding die door het bedrijf ter beschikking is gesteld om het werk te doen", zegt Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht. "Dat een bedrijf daar dus sancties op stelt, begrijp ik wel. Of het loon daarvoor ingehouden mag worden, sluit ik niet uit. Dat hangt af van het reglement van de organisatie."

KLM, net als andere sommige werkgevers, hebben duidelijke richtlijnen over het dragen van het uniform. 

We zetten de belangrijkste 'beperkingen' op een rij:

  • In uniform mag niet worden deelgenomen aan demonstraties, protestmarsen, politieke bijeenkomsten, tenzij KLM hiervoor toestemming heeft verleend.
  • Kledingstukken van het uniform mogen ook niet gedragen worden buiten werktijd, behalve als het op weg is van werk naar huis of omgekeerd.
  • Het is niet toegestaan kledingstukken van het uniform te combineren met eigen kleding. Dat geldt ook voor accessoires.
  • Iemand die het uniform draagt, mag geen andere spelden dragen dan door de KLM verstrekte spelden, niet met zijn of haar handen in de zakken lopen en geen kauwgom kauwen of roken.
  • Ook mag er zonder toestemming geen alcohol worden gedronken of aanstootgevend gedrag worden vertoond. Meer dan twee pennen in de borstzak is ook verboden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`