Middelvingers de lucht in

Nabestaanden Hümeyra kijken Bekir E. eindelijk in de ogen: 'Ze zijn zo boos'

02 april 2019 15:47 Aangepast: 02 april 2019 17:08
Nabestaanden bij stille tocht voor Humeyra Beeld © ANP

De ouders van Hümeyra gingen afgelopen week nog langs bij haar graf. Het lag er vredig bij in Turkije, bedekt onder een flinke laag sneeuw. Hoe moeilijk is het dan om een paar dagen later Bekir E. in de ogen te moeten kijken, de man die hun meisje met geweerschoten om het leven bracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bekir E. schoot Hümeyra dood omdat ze pas 16 was'

"Er is zo veel boosheid en verdriet", zegt advocaat Nelleke Stolk na afloop van de pro-formazitting vandaag in de rechtbank van Rotterdam. Ze doet het woord namens de familie, want voor hen was het vandaag al heftig genoeg.

Eerste keer dat nabestaanden Bekir weer zagen

Het was namelijk de eerste keer dat de nabestaanden Bekir E., de ex-vriend van Hümeyra, in de ogen konden kijken, nadat hij haar op 18 december had vermoord. In de fietsenstalling van haar school werd ze verschillende keren in lichaam en hoofd geraakt en ze overleed ter plaatse aan haar verwondingen. 

E. heeft al bekend dat hij de kogels op haar afvuurde. Maar waarom? De tientallen familieleden en vrienden begrijpen er nog altijd niets van en hoopten vandaag een eerste antwoord te krijgen. Bekir E. ging het ze niet geven, werd al snel duidelijk. Hij keek de hele zitting stoïcijns naar de grond.

'Ze had niet moeten fucken met mij'

Maar Mark Oosterveen, de advocaat van medeverdachte Mohammed Al-M. (25), deed dat wel. Hij refereerde onder meer aan opgenomen gesprekken die E. had in de gevangenis, waarin hij zou hebben gezegd dat hij Hümeyra had vermoord omdat ze jonger was dan dat hij dacht. "Hij dacht dat ze ouder was dan 18 jaar, maar ze bleek 16 jaar te zijn. Hij zou hierdoor in verlegenheid zijn gebracht en voor pedofiel zijn uitgemaakt. Hij zei: ze had niet moeten fucken met mij, ze heeft gelogen."

Hümeyra Hümeyra

Of het voor de familie een antwoord op hun vraag is? "Nee, dit is geen bevredigend antwoord. Ik denk zelfs dat het hen nog meer heeft gekwetst", stelt Stolk. "Dit was nieuw en kwam rauw op hun dak."

Het was voor de nabestaanden ook kwetsend om te horen hoe Bekir E. hardop vertelde dat hij op Hümeyra had geschoten. "Ik schoot, omdat ze wegrende. Ze was te snel voor mij", is het enige wat hij vandaag te melden had. De familie en vrienden van Hümeyra hoorden het vanachter een glazen wand aan. Ze zaten niet in de rechtszaal zelf. Misschien maar beter ook, fluisterde een neef van Hümeyra nog.

Bekir keek naar de familie van Hümeyra

Ze konden dan ook niet veel. Niet schreeuwen naar Bekir hoeveel pijn ze nu hebben. Hem geen klap in het gezicht geven, wat een aantal best had gewild. Maar op het moment dat de blik van Bekir nog even naar boven ging en ze hem eindelijk in de ogen konden kijken, deden alle nabestaanden hetzelfde: ze staken een dikke middelvinger op, het enige wat ze nog konden doen.

Het proces tegen de 31-jarige Bekir E. wordt pas na de zomer inhoudelijk behandeld. Hij moet nog worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar kan daar pas volgende maand terecht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore