Verdacht van opruiing

Politie wil Willeke Dost-speurder oppakken: 'Maat is vol'

02 april 2019 12:54 Aangepast: 02 april 2019 15:43
Willeke Dost verdween in 1992 Beeld © ANP

De politie heeft Jan Huzen, de man die in het Drentse Koekange op zoek is naar het lichaam van de in 1992 verdwenen Willeke Dost, gearresteerd.

Huzen moet stoppen met het oproepen van mensen om te gaan graven naar het lichaam, vindt de politie, die hem op grond daarvan heeft aangehouden vanwege opruiing. 

Huzen liep rustig mee toen een politieman hem kwam halen, zo was te zien op beelden van regionale media. De politie had de arrestatie vooraf bekendgemaakt.

De politie zegt dat Huzen diverse malen gewaarschuwd is om te stoppen met het oproepen van mensen om te gaan graven. "De maat is nu vol", twittert de politie.

De politie zegt de hulp van mensen te waarderen, maar dat 'moet wel constructief gebeuren en dat betekent dat ook mensen zich aan de regels moeten houden'.

Huzen wil graven op plekken bij de boerderij waar Willeke Dost woonde toen zij verdween. Hij vindt dat de politie daarin gefaald heeft.

Dramatische jeugd

De toen 15-jarige Willeke Dost uit het Drentse Koekange verdween op een winteravond in 1992 van de aardbodem. Het meisje had een dramatische jeugd; ze verloor al voor haar eerste verjaardag haar beide ouders bij een verkeersongeluk. Daarna verbleef ze bij familie, pleegouders en in diverse opvangtehuizen.

Haar verdwijning is nooit opgelost en werd een 'cold case-zaak'.

Huzen: 'Het duurt maar en duurt maar'

jan Huzen erkent dat hij een oproep op Facebook heeft geplaatst. "Want het duurt maar en duurt maar. En mensen uit de achterban vragen mij voortdurend hoe het ervoor staat. Op een gegeven moment moet er dan iets gebeuren." Volgens Huzen hadden zich 350 mensen aangemeld. Hij had gehoopt dat justitie hierdoor zelf een nieuwe zoekactie zou beginnen. "Dat ze zouden zeggen: we kunnen beter zelf graven dan 350 man arresteren."

Volgens Huzen heeft onderzoek met speurhonden en een zogeheten grondradar eind vorig jaar voldoende aanwijzingen opgeleverd om op een specifieke plek te gaan graven. De politie ziet dat anders en constateerde dat aangetroffen 'verstoringen' in de grond niets bijzonders zijn en op ieder boerenerf voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore