'Stay strong Appie'

Nouri wordt vandaag 22 jaar: 'Blijf sterk grote vriend'

02 april 2019 14:53 Aangepast: 02 april 2019 15:37
Nouri en Ziyech. Beeld © ANP

Voetballer Abdelhak 'Appie' Nouri is vandaag 22 jaar geworden. De oud-speler van Ajax ligt sinds 2017 met ernstige en blijvende hersenschade in het ziekenhuis, nadat hij tijdens een vriendschappelijke wedstrijd het bewustzijn verloor.

Die zwarte dag is inmiddels bijna twee jaar geleden. Op 8 juli 2017, tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in Oostenrijk tegen Werder Bremen, verliest Nouri op het veld plotseling het bewustzijn. Hij wordt gereanimeerd en per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Innsbruck vervoerd. 

Hersenschade

Tegen de avond is hij buiten levensgevaar, maar wordt hij kunstmatig in slaap gehouden om zijn herstel te bespoedigen. Ajax deelt mee dat het om hartritmestoornissen gaat. Op 13 juli wordt bekendgemaakt dat Nouri 'ernstige en blijvende hersenschade' heeft opgelopen.

Lees door onder de foto

Bijna een jaar lang zegt Ajax dat Nouri goed is behandeld door de eigen artsen. De club gaat echter twijfelen aan de eigen adviseurs, nadat de familie Nouri een verzoekschrift indient bij de KNVB. Advocaten van de familie wilden via een arbitragezaak erkenning van aansprakelijkheid en een schadevergoeding bij Ajax afdwingen. 

Geen adequate hulp

Naar aanleiding van dat verzoekschrift start Ajax een eigen onderzoek. De club laat twee hoogleraren cardiologie televisiebeelden van het incident beoordelen. Zij concluderen dat Nouri geen snelle, adequate hulp heeft gehad.

Op 25 juni 2018, erkent Ajax dan ook de volledige aansprakelijkheid voor de hersenschade van Nouri. De club zegt niet goed te hebben opgetreden, nadat Nouri het bewustzijn verloor en in elkaar zakte. 

De behandeling was onvoldoende gericht op het meten van de hartslag, de circulatie en een eventuele reanimatie, zeggen de hoogleraren. De aanwezige defibrillator had eerder ingezet moeten worden om zodoende een beter beeld van de situatie te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdriet om situatie Ajacied Nouri: 'We gaan je missen op de velden'

In augustus vorig jaar laat de familie weten dat Abdelhak op neurologisch vlak een kleine vooruitgang heeft ten opzichte van een paar maanden eerder. Er is een vorm van communicatie via de wenkbrauwen of de mond van de voetballer, zegt zijn broer Abderrahim. 

"Lichamelijk is het wel moeilijk. Er is achteruitgang. Dat is puur omdat hij niet beweegt. Hij is bedlegerig", laat hij weten.

Situatie nu

Of hij sindsdien verder vooruit is gegaan, is niet bekend. Mohammed Nouri, zijn andere broer, laat aan RTL Nieuws weten dat hij het prettig vindt dat mensen aan zijn broertje denken, maar verder niet wil reageren op zijn huidige toestand.

Op social media delen verschillende voetballers en fans foto's van Nouri. Zo ook Ajax en Donny van de Beek, die goed bevriend is met de voetballer.

Donny van de Beek deelde deze foto met Nouri. Donny van de Beek deelde deze foto met Nouri.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prachtig eerbetoon aan Abdelhak Nouri

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore