Megaproces

Holleeder in laatste woord rechtszaak: 'Astrid heeft alles bij elkaar gelogen'

02 april 2019 11:51 Aangepast: 02 april 2019 15:31
Willem Holleeder in de rechtbank. Beeld © Petra Urban

"Astrid heeft alles bij elkaar gelogen. Het gaat haar alleen maar om geld." Dat zei Willem Holleeder vandaag op de voorlopig laatste dag van het megaproces tegen hem, waarin hij het laatste woord kreeg. Holleeder richtte de pijlen vooral op zijn zus en Peter R. de Vries.

De crimineel wordt verdacht van het verstrekken van een reeks moordopdrachten. Begin vorige maand werd levenslang geëist tegen Holleeder. 4 juli volgt de uitspraak. Holleeder heeft tot nu toe alles ontkend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Holleeder stoïcijns na eis levenslange celstraf: 'Hij wist dit al vanaf dag één'

Volgens Holleeder hebben Peter R. de Vries en zijn zus Astrid vier jaar lang een 'trial by media' gevoerd. Hij verwijt De Vries, met wie hij jarenlang bevriend was, dat hij hem nooit heeft geconfronteerd met de uitspraken van Astrid. "Hij zei dat dit niet kon, omdat hij dan zijn bron moest prijsgeven. Maar als hij had gezegd: Dat kan ik niet doen, dan had ik gezegd: dat weet ik, dat hoort bij je werk."

Spin in haar hoofd

Volgens de crimineel liegt zijn zus alles bij elkaar. "Ze heeft de verklaringen in elkaar gezet, ik weet dat 100 procent zeker. Ze hebben gelogen, voor hun eigen portemonnee. Dat is gewoon zo, het gaat haar allemaal om het geld. Ze heeft een serie gemaakt, een boek, ze heeft haar zakken gevuld, ze liegt alles bij elkaar."

"Ik ken Astrid zo oud als ze is", vervolgde hij. "Ik ben geen psycholoog, maar ze heeft een spin in haar hoofd. Dat heeft ze haar hele leven gehad. Ze denkt altijd dat mensen haar iets aan willen doen. Toen ik het had over een kroon van een kies die was afgevallen, maakte zij daarvan: het gaat om een kroongetuige, het is een code. Dat is onzin. Ze heeft een spin in haar hoofd zeggen we in de Jordaan, altijd al gehad." 

Getuigenverklaringen

Het bewijs tegen Holleeder bestaat uit een groot aantal getuigenverklaringen, waaronder die van Holleeders zussen Astrid en Sonja. Volgens het OM staat vast dat Holleeder het brein was achter de liquidaties van Cor van Hout, Willem Endstra, John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl, maar volgens de advocaten van Holleeder heeft geen enkele getuige concreet, doorslaggevend bewijs geleverd voor deze stelling.

Tijdens het laatste woord ontkende Holleeder de liquidaties weer. Over de moord van Cor van Hout zei hij: "Ik had geen enkele reden om Cor van het leven te beroven. Ik werkte met Endstra en verdiende goed. Cor had zijn wereld en ik de mijne." Ook zei hij niet betrokken te zijn geweest bij de moord op Mieremet en Endstra: "Ik heb geen opdracht gegeven en ook geen geld ter beschikking gesteld." Kroegbaas Thomas van der Bijl noemde hij een 'lieve jongen', die hij nooit iets zou aandoen.

'Spoor van ellende, verdriet en ontreddering'

Het OM stelt dat Holleeder zijn leven lang 'een spoor van ellende, verdriet en ontreddering' heeft achtergelaten. Dat hij zegt dat hij naar de bovenwereld wilde is volgens het OM slechts schijn. "Hoewel hij dweepte met personen uit de bovenwereld, werd hij slechts gedreven door een niet aflatende honger naar geld."

Volgens het OM moet zijn straf recht doen aan het leed van de nabestaanden en duidelijk maken dat de maatschappij 'geen genoegen neemt' met personen zoals Holleeder. Ook mag het niet gebeuren dat hij 'ooit nog in de gelegenheid is zijn praktijken voort te zetten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Advocaat Holleeder haalt uit naar Openbaar Ministerie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore