Campagne VWS

Bang voor praten over angst: zelfs tegenover vrienden is het moeilijk

02 april 2019 08:09 Aangepast: 02 april 2019 08:32
Archieffoto

Angsten. Veel mensen hebben er last van, maar durven er niet over te praten. Dat moet veranderen, vindt het ministerie van VWS.

Daarom begint vandaag de campagne 'Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar' om het taboe op het praten over angst te doorbreken. Want bijna één op de vijf Nederlanders heeft in zijn leven last van een angst- of paniekstoornis.

Ruim de helft van hen vindt het moeilijk om er met vrienden en familie over te praten. Twee derde heeft dit ook bij collega’s. 

Mensen met angsten:

  • Willen anderen er niet mee belasten
  • Zijn bang niet serieus genomen te worden
  • Vinden hun klachten niet erg genoeg
  • Schamen zich
  • Denken het zelf op te kunnen lossen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Van gamen tot angsten overwinnen: hoe VR de wereld verovert

Bewust mond houden

Mensen die constateren dat een ander last heeft van angsten durven dat vaak niet aan de orde te stellen, blijkt uit de enquête in opdracht van het ministerie. Ruim 40 procent van de mensen houdt bewust zijn mond.

Meer dan de helft twijfelt om het ter sprake te brengen, uit angst dat iemand dat als onprettig zal ervaren.

Blokhuis: taboe doorbreken

Staatssecretaris Paul Blokhuis over de campagne: "Het is belangrijk dat mensen open durven te zijn over psychische klachten, zoals depressie en angststoornissen. Een gesprek met vrienden, familie of je werkgever kan een stap zijn naar de juiste hulp. Soms is erover praten al genoeg, maar er zijn ook mensen die professionele hulp nodig hebben. Hoe eerder je er bij bent hoe groter de kans dat je klachten minder zwaar worden. Daarom moeten we het taboe daarop doorbreken en dat begint vaak met een simpele vraag: Hey…?"

Angsten wegnemen in virtual reality wint VR Challenge

De winnaar van de Samsung VR Challenge is een concept om met behulp van virtual reality verschillende vormen van angsten weg te nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore