Ga naar de inhoud
Duurste begraafplaats

Laatste rustplaats: kosten graf hoger, grote prijsverschillen crematies

Archieffoto

In Drenthe, Flevoland en Gelderland zijn crematies het duurst, in Utrecht, Limburg en Zeeland zijn de kosten hiervan gemiddeld het laagst.

Het gemiddelde bedrag dat nabestaanden kwijt zijn voor een crematie in Nederland is 747 euro. Het prijsverschil tussen de duurste (985 euro) en goedkoopste crematie (406 euro) is 579 euro. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartonderneming Monuta naar de hoogte van grafkosten.  

Eenmalige kosten

Het is voor het eerst dat Monuta kosten die crematoria in rekening brengen, meeneemt in het onderzoek. Dit jaar werden 1684 begraafplaatsen en 85 crematoria bezocht.

Vorig jaar koos 65 procent van de nabestaanden voor een crematie van hun dierbare. De kosten voor een crematie liggen lager dan voor een graf, omdat bij crematie slechts eenmalige kosten betaald worden.

Oma's kunstheup is geld waard na de crematie

02:20
Dit Nederlandse bedrijf haalt implantaten en protheses op uit crematoriums om de metalen te recyclen in bijvoorbeeld accu's van auto's en in de vliegtuigindustrie.

Duurste begraafplaats

De duurste begraafplaats ligt, net als vorig jaar, in Groningen. Op begraafplaats Esserveld kost een graf met een looptijd van 30 jaar 7308 euro. In het Overijsselse Losser kost een graf met een looptijd van twintig jaar 733 euro. 

Gemiddeld kost een graf in Nederland 3094 euro, 2 procent meer dan een jaar eerder.

Eeuwige
Lees meer
Eeuwige liefde: Ted (93) bezoekt graf van zijn vrouw nog elke dag