Ga naar de inhoud
Bezinningsperiode

Bisschop wil dat Amsterdamse pastoor functie neerlegt na coming-out

Bisschop Jos Punt van bisdom Haarlem-Amsterdam. Beeld © ANP

Het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft de Amsterdamse pastoor Pierre Valkering verzocht met onmiddellijke ingang zijn functie neer te leggen. Valkering kwam gisteren publiekelijk uit de kast tijdens de mis ter ere van zijn 25-jarig ambtsjubileum.

"De bisschop waardeert het dat hij in zijn boek eerlijk zijn opvattingen en leefwijze bekendmaakt, maar kan niet anders dan van hem te vragen vanaf heden zijn priesterlijke taken voorlopig neer te leggen en een bezinningsperiode in te gaan", schrijft bisschop Jos Punt in de motivering van het verzoek. "Over de invulling hiervan zal verder met hem gesproken worden."

Glad ijs

Valkering publiceert deze week een autobiografie over zijn coming-out en zijn omgang met seks en porno. "Het is duidelijk dat ik mij met dit boek op bijzonder glad ijs begeef of zelfs in een mijnenveld", aldus de priester in een interview met de Gaykrant. "Want het gaat in sterke mate over seks en over het priesterschap en dat zijn, zeker in combinatie met elkaar, geweldige taboeonderwerpen waarbij de seinen snel op rood springen en de alarmbellen gaan rinkelen."

Valkering staat al langer bekend als iemand die opkomt voor de rechten van lhbti'ers. In 2016 verbood bisschop Punt hem om mee te varen bij de Canal Parade, de botenparade die jaarlijks tijdens Pride Amsterdam wordt gehouden.

Homoseksuele
Lees ook:
Homoseksuele dominee vreest effect manifest: 'Ik geloofde dat ik zo niet mocht leven'