HPV

Nieuw onderzoek naar vaccineren bij baarmoederhalskanker

01 april 2019 16:45 Aangepast: 01 april 2019 16:49
Een meisje wordt ingeënt tegen HPV. Beeld © ANP

Nieuw onderzoek in 15 ziekenhuizen moet uitwijzen of er een geschikt vaccin is voor vrouwen die al zijn behandeld aan een voorstadium van baarmoederhalskanker, veroorzaakt door HPV.

Het Humaan Papillomavirus (HPV) kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Dat gebeurt jaarlijks bij zo'n 700 vrouwen in Nederland. 

Uitschakelen

Nog eens honderden vrouwen worden behandeld omdat ze nog geen baarmoederhalskanker hebben, maar de cellen daar al wel onrustig zijn. Bij die ingreep worden de getroffen cellen weggesneden.

Het verwijderen van de cellen betekent alleen niet dat het virus ook verdwenen is uit het lichaam. Daarom kunnen onrustige cellen ook weer terugkomen. Met het nieuwe onderzoek wil onder andere het Franciscus Gasthuis bekijken of het virus kan worden uitgeschakeld, met een vaccin.

Weghalen

Aan het onderzoek doen 800 vrouwen mee, die al een medische ingreep hebben ondergaan waarbij onrustige cellen zijn weggehaald. Het vaccin moet hen resistent maken tegen HPV.

Dat zou de kans moeten verkleinen dat ze baarmoederhalskanker krijgen of nog eens onder het mes moeten om onrustige cellen weg te halen. Ook het aantal vroeggeboortes, waarop meer kans is na zo'n ingreep, zou daardoor teruggebracht moeten worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook jongens vaccineren tegen HPV: 'Zo verklein je de kans dat meisjes ziek worden'

Varianten

Nederlandse meisjes worden tegenwoordig op hun 12e ingeënt tegen HPV. De kans dat zij baarmoederhalskanker krijgen, neemt daardoor aanzienlijk af. 

Het vaccin dat zij krijgen, is niet bruikbaar voor alle vrouwen, zegt een woordvoerster van het Franciscus. "Dat vaccin is specifiek voor vrouwen die nog geen seks hebben gehad. We kijken nu naar een vaccin dat past bij een bepaald type HPV; het virus heeft namelijk meerdere varianten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Wat je moet weten over HPV: iedereen krijgt een vorm van het virus, ook jij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore