Ga naar de inhoud
Fout vlees

Vier vragen over de hoge kalversterfte

Beeld © NVWA

Op ruim 1200 boerderijen in ons land is sprake van extreem hoge sterfte onder kalfjes. Dat maakte RTL Nieuws eerder vandaag bekend. Het artikel over de hoge kalversterfte maakt veel los, vooral bij boeren. De belangrijkste vragen zetten we op een rij.

Waar komen de cijfers over kalversterfte vandaan?

RTL Nieuws heeft de cijfers over de kalversterfte gekregen van het ministerie van Landbouw. In 2018 zijn er 1.586.697 geboren en waren er 199.238 kalfjes binnen 14 dagen na geboorte weer dood. Het ministerie heeft de cijfers opgevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO weet aan de hand van een registratiesysteem voor koeien hoeveel kalfjes er op een boerderij worden geboren en hoeveel er dood gaan. Boeren moeten die gegevens doorgeven.

Slechte
Onderzoek
Slechte verzorging kalfjes: sterfte op 1200 boerderijen schrikbarend hoog

Waarom publiceert RTL Nieuws foto’s van kalfjes die er slecht uitzien?

Deze foto’s laten de oorzaak van het probleem zien. Vieze stallen, lege drinkbakken en slechte verzorging. RTL Nieuws heeft honderden inspectierapporten van de NVWA ontvangen waarin misstanden staan beschreven, waaronder kalversterfte. Inspecteurs maken daarvan foto’s. Het gaat om foto’s van 2015-2016. De NVWA komt dit soort misstanden nu ook nog altijd tegen.

Zorgen alle boeren slecht voor hun kalfjes?

Nee, natuurlijk niet. Maar het gemiddelde sterftepercentage ligt al jaren hoog (tussen de 12-13 procent) en dat baart minister van Landbouw Carola Schouten zorgen. Bij 11.246 rundveebedrijven ligt de sterfte van kalfjes tot 14 dagen onder het gemiddelde. 5.547 boeren bedrijven zitten daarboven. Bij een deel daarvan, 1.265 bedrijven, is het sterftepercentage 20 procent of nog hoger.

Wat wordt er tegen kalversterfte gedaan?

Er lopen verschillende verbeterplannen. Als boeren het slecht doen, moeten ze met behulp van hun dierenarts een verbeterplan opstellen. Daarnaast kunnen ze de hulp inroepen van speciale bedrijven die de boer kunnen bijspringen. Als uiterste maatregel kan het zuivelbedrijf de afname van melk stilleggen.

Dat kalveren soms in dramatische omstandigheden ter wereld komen, blijkt dus uit inspectierapporten van de NVWA over dierenwelzijn, die in bezit zijn van RTL Nieuws. Hieronder zie je foto's genomen door inspecteurs tussen 2015 en 2017.

Let op, sommige foto's kunnen als schokkend worden ervaren (lees door onder de foto's):

©NVWA

Deze jonge koeien staan tot ruim boven hun enkels in de smerigheid. De bodem van het hok is bedekt met een laag mest en urine. De dieren kunnen ook niet lekker liggen.

©NVWA

Dit kalf heeft open wonden aan beide knieën, de inspecteur ziet dat het bot tot op het gewricht open is.

©NVWA

Dit zijn magere kadavers van kalfjes. Ze liggen in de voergang van de andere dieren. De kadavers zijn aangevreten, schrijft de inspecteur.

©NVWA

De ribben en heupbeenderen van deze kalfjes zijn duidelijk zichtbaar. De inspecteur meldt dat er te weinig eten is.

©NVWA

'Mager en zwak', zo omschrijft de inspecteur dit kalfje.

©NVWA

Inspecteurs schrijven vaak op dat drinkwater ontbreekt, zoals voor dit kalf.

©NVWA

De vloer is vies. De inspecteur hoort dat kalfjes hier soms op de vieze roosters geboren worden.

©NVWA

Deze kalveren hebben een vieze en slechte huid. De inspecteur vermoedt een infectie: ringschurft.

©NVWA

Deze dieren krijgen rot voer.