Doodgeschoten in fietsenhok

Waarom moest Hümeyra dood? Bekir E. voor het eerst voor de rechter

02 april 2019 08:00 Aangepast: 02 april 2019 08:01
Hümeyra werd in december doodgeschoten. Beeld © Privéfoto

Bekir E., de man die vastzit voor de moord op de 16-jarige Hümeyra, staat vandaag in deze zaak voor het eerst voor de rechter. Hij heeft al bekend dat hij Hümeyra op school heeft doodgeschoten, maar er zijn nog veel vragen.

Want waarom moest Hümeyra dood? Het 16-jarige meisje werd op 18 december in de fietsenstalling van het Designcollege in Rotterdam neergeschoten door E. Maar vorige week werd duidelijk dat hij haar eigenlijk wilde ontvoeren.

Plattegrond van school bij zich

Zo had hij op de dag van de moord sleutels bij zich van een huis waar Hümeyra naartoe moest worden gebracht. Hij was ook in het bezit van een plattegrond van de school en op zijn telefoon werden meerdere foto's van het meisje gevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Bekir E. wilde Hümeyra eigenlijk ontvoeren'

Medeverdachte Mohammed Al-M (25), die ook in het bezit was van de sleutels, had daarnaast op de dag van de moord in een auto voor de school gezeten. Hij zou aan scholieren hebben gevraagd 'hoe laat ze pauze hadden en wanneer iedereen naar buiten zou komen'. Vervolgens reed hij 's middags met Bekir E. naar de school toe, waarna het helemaal fout ging.

Bekir had een contactverbod

Hümeyra werd al tijden gestalkt, bedreigd en mishandeld door Bekir. Daarom mocht hij twee jaar lang geen enkel contact meer opnemen met Hümeyra. Dus toen ze haar ex-vriend die dag bij haar school zag, probeerde ze te vluchten. Ze kon alleen niet meer aan de kogels ontkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wat er voorafging aan de dood van Hümeyra (16)

De familieleden van Hümeyra hebben het 'heel moeilijk' sinds haar overlijden. Ze probeerden haar, dag in dag uit, te beschermen tegen Bekir. "Ze mocht niet meer alleen over straat, haar vader bracht en haalde haar van school."

'Ze wist zeker dat hij haar iets zou aandoen'

"Haar vriendinnen wisten wat er aan de hand was, maar ze kon met niemand meer afspreken. De familie deed dat om haar een veilig gevoel te geven, maar Hümeyra wist zeker dat hij haar toch iets ging aandoen. De vraag was alleen nog wanneer", zei advocaat Nelleke Stolk eerder al tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Stille tocht voor Hümeyra: 'Ze had een ondraaglijk leven'

Familie en vrienden liepen een stille tocht voor Hümeyra

"We hebben verdriet. We hebben pijn." Op 2 februari was er een stille tocht in Rotterdam voor Hümeyra.

Vandaag zal de familie van Hümeyra aanwezig zijn in de rechtszaal. Het gaat om een pro-formazitting, waarin de zaak nog niet inhoudelijk zal worden behandeld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore