Medische fout

Arts verwijdert per ongeluk verkeerde bijbal bij patiënt: 'Ik heb geen normaal leven meer'

01 april 2019 15:54 Aangepast: 02 april 2019 08:12
Archieffoto. Beeld © AFP

Een uroloog heeft bij een 49-jarige man uit Borger-Odoorn per ongeluk de verkeerde bijbal verwijderd. De rechterbal was ontstoken, maar de linkerbal is weggehaald. "Ik kan geen normaal leven meer leiden", zei de patiënt tegen het tuchtcollege.

Hij kan niet meer sporten, geen onderbroeken meer aan, heeft moeite met zitten en als hij een erectie heeft, doet dat pijn. Dat vertelde de 49-jarige man vorige week vrijdag aan het tuchtcollege, zo schrijft het Dagblad van het Noorden.

Ontsteking

In december 2017 ging de patiënt in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen onder het mes bij een uroloog. Zijn rechterbijbal was chronisch ontstoken, en in overleg met de artsen had de man besloten om de bal te laten verwijderen. 

En dat ging dus mis. De uroloog verwijderde de verkeerde bal doordat hij de vaste procedures voorafgaand aan een operatie, niet goed zou hebben doorlopen. Er was geen pijl gezet op de bal die moest worden verwijderd. De man gaf aan dat hij daar nog om had gevraagd, maar de verpleegkundigen hadden volgens hem geantwoord dat een pijl niet nodig was. "Ze zeiden: 'Je hebt één scrotum, net als bijvoorbeeld één neus'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw (58) overleden die streed voor openheid rond medische missers

Misgegaan

"Het is heel vervelend dat de ingreep verkeerd is gegaan", zei de uroloog tijdens de zitting. "Het was een enorme shock toen meneer me na afloop liet zien dat ik de verkeerde kant had geopereerd." Hij erkende dat het mis is gegaan, maar zei ook dat hij het idee had dat hij alle stappen goed had doorlopen. 

De patiënt besloot na de mislukte ingreep de rechterbijbal te laten zitten, en die is heftiger ontstoken geraakt. "Ik heb elke dag pijn aan mijn teelbal, mijn zaadleiders, met uitstraling naar de heupspieren, onderbuik en linkeronderrug", zei hij tegen het tuchtcollege. De man kan niet meer wandelen, niet meer paardrijden en niet meer mountainbiken. En ook kan hij niet meer werken. 

'Verschijnen voor tuchtcollege heeft impact op artsen'

"Het is voor een arts heftig om voor het tuchtcollege te moeten verschijnen", zegt een juriste van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG). "Het tuchtrecht is individueel, dus je bent als arts echt de énige die verantwoordelijk wordt gesteld. Tegen jóu wordt een klacht ingediend."

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg bestaat uit artsen en juristen en beoordeelt of een arts volgens de standaardregels en protocollen heeft gewerkt. Doel hiervan is 'de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken', zo meldt de KNMG op zijn site

Belastend

Volgens de juriste kan de procedure ook als heftig worden ervaren, omdat die lang duurt. "Zelfs als de klacht ongegrond blijkt, duurt het zeven maanden in de eerste aanleg en in hoger beroep zelfs negen maanden. Dat wordt als belastend ervaren."

Ook de consequenties 'kunnen heftig zijn', stelt de juriste. Er kunnen verschillende maatregelen worden opgelegd áls het college de klacht(en) gegrond verklaart. Er kan een waarschuwing komen, of een berisping, of een geldboete (maximaal 4500 euro).

Zwaarst

Een arts kan ook (voorwaardelijk) worden geschorst van het BIG-register: om te mogen werken is een inschrijving daarin verplicht.

Ook kan worden besloten tot 'gedeeltelijk ontzegging van de bevoegdheid', en de allerzwaarste maatregel: doorhaling van de inschrijving in het BIG-register. "Die definitieve schorsing is het ergst, dan is het na hoger beroep echt klaar."

Niet genoeg gehoord

Daarom besloot de man een klacht in te dienen, waarna een tuchtzaak in Groningen volgde. Ook vindt hij dat hij niet genoeg gehoord is na de operatie. "Ik belde naar het ziekenhuis en daar werd gelachen om mijn opmerking. Het werd gewoon ontkend."

Ook zou de brief, waarin de uroloog de fout geregistreerd had, pas weken later op de bus zijn gedaan, omdat de uroloog op vakantie ging. "Ik wist ook niet dat de brief niet verstuurd was", was zijn verweer.

'Het is een menselijke fout' 

De arts vindt het vreselijk dat de fout is gemaakt. "Het is altijd goed gegaan. Het is echt een menselijke fout. Ik had het inderdaad moeten controleren."

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg doet over zes weken uitspraak in deze zaak. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziekenhuizen verzwijgen elk jaar honderden dodelijke medische missers

'Dit is hartstikke rot voor iedereen'

"Dit doet echt wat met onze zorgprofessionals die hierbij betrokken waren", vertelt Suzanne Kruizinga, van de Raad van Bestuur van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. "Het is natuurlijk het ergst voor de patiënt, daar zijn wij ons heel erg bewust van. Maar ook de uroloog heeft er heel veel last van."

Nadat de fout werd geconstateerd, is volgens Kruizinga 'een uitgebreid onderzoek' gekomen. "We kennen de casus al langer dan een jaar, maar een calamiteitenprocedure neemt gewoon langere tijd in beslag", vertelt ze. "We hebben het direct gemeld bij de Inspectie."

'Ervan geleerd'

Kruizinga stelt dat er sprake is van een 'menselijke fout'. "Zorg blijft mensenwerk. We hebben er heel veel van geleerd en hebben verbeteringen doorgevoerd in onze werkwijze en de protocollen."

Ook heeft het ziekenhuis de arts in kwestie zo goed mogelijk voorbereid op de tuchtzaak. "De aandacht, en dan vooral de aandacht in de media, is een heel rauwe kant van de zaak waar we ons moeilijk op kunnen voorbereiden. Maar we hebben ermee te dealen, mensen hebben recht om hun verhaal te vertellen en we zijn zo transparant mogelijk."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore