'Geef hulpverleners ruimte'

Filmende omstanders hinderen politie Den Haag: 'Denk na alsjeblieft'

31 maart 2019 20:58 Aangepast: 01 april 2019 05:55
De politie Den Haag deelde deze foto van het incident in de binnenstad. Beeld © Politie Den Haag Binnenstad

De politie heeft opnieuw haar verbazing gedeeld over opdringerige, filmende omstanders. Ditmaal naar aanleiding van een incident in het centrum van Den Haag. Daar had iemand zichzelf vanmiddag verwond met een mes. Tot ontsteltenis van de politie begonnen omstanders het slachtoffer te filmen.

De mensen hinderden tevens de toegesnelde hulpverleners. "In het publiek stonden kinderen en volwassenen de heftig bloedende man te filmen", schrijft de politie op Instagram.

'Geef hulpverleners de ruimte'

Om hulp te bieden aan het slachtoffer moest de politie de sirenes aanzetten, zodat de ramptoeristen aan de kant gingen. "Denkt u alsjeblieft na en geef de hulpverleners de ruimte en bedenk wat voor meerwaarde het heeft om zo'n incident te filmen", aldus de politie.

Hoe het met de man gaat, is niet bekend.

Waarom doen mensen dat toch?

De politie heeft er geen goed woord voor over dat mensen filmen als er iets heftigs gebeurt, maar toch gebeurt het keer op keer. Waarom doen mensen dat dan toch?

Volgens hoogleraar nieuwe media Jan van Dijk denken filmende ooggetuigen vooral aan zichzelf. "Ze willen anderen laten zien dat ze iets spannends hebben meegemaakt. Dat is een vorm van sensatie."

Van Dijk ziet een rol weggelegd voor de overheid, vertelde hij eerder aan RTL Nieuws. "Ik vind dat die meer voorlichting moet geven over hoe mensen moeten optreden in situaties als deze. Mensen weten niet wat ze voor het slachtoffer moeten of kunnen doen en zien dan niet dat het verkeerd is om te filmen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie: 'Dit kan toch niet waar zijn?' Omstanders filmen reanimatie

Thomas schoot te hulp, omstanders filmden: 'Walgelijk en goedkoop'

Een man deed vorig jaar april een zelfmoordpoging op een druk plein in Roosendaal. De meeste omstanders schoten niet te hulp, maar grepen naar hun telefoon. Thomas Lauf zag het gebeuren en greep wel in.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113 Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore