'Bruggenbouwer'

Arnoud van Doorn interim-directeur omstreden Lyceum Amsterdam

31 maart 2019 16:41 Aangepast: 31 maart 2019 18:01
Arnoud van Doorn Beeld © ANP

Arnoud van Doorn wordt interim-directeur van het Cornelius Haga Lyceum. Het bestuur van de islamitische middelbare school in Amsterdam Nieuw-West laat weten dat 'na alle commotie' besloten is om Van Doorn als 'bruggenbouwer' aan te stellen.

"Vanwege de ervaring in het publieke domein acht het bestuur de heer van Doorn de juiste kandidaat voor deze taak", zo laat de school in een korte verklaring op de website weten. Van Doorn zit voor de Partij van de Eenheid in de Haagse gemeenteraad.

Complexe situatie

Söner Atasoy van het het dagelijks bestuur van de school zegt dat niemand hiervoor formeel de functie van directeur bekleedde. Vanwege 'de complexe situatie' is ervoor gekozen voor 'een extra laag', aldus Atasoy. Van Doorn zal bijvoorbeeld een aantal van zijn taken waarnemen.

Salafistisch getinte lessen

Het Cornelius Haga Lyceum is omstreden na een brief van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Die waarschuwde burgemeester Femke Halsema aan de hand van informatie van de inlichtingendienst dat leerlingen op de islamitische school salafistisch getinte lessen krijgen. Ook zouden de bestuurders banden hebben gehad met een Tsjetsjeense terroristische organisatie.

Van Doorn gaat vanaf morgen aan de slag gaan en zal de functie tijdelijk bekleden, zegt hij. "Ik ga me met de dagelijkse gang van zaken bemoeien, om de spanningen weg te nemen en de rust terug te laten keren."

Volgens Van Doorn loopt op het lyceum overigens alles naar behoren. "De inspectie is dagelijks op school aanwezig om mee te lopen en kijken." Desondanks is er geen enkele leerling van school gehaald na de ophef, zegt hij. "Er zijn zelfs 150 nieuwe aanmeldingen voor komend schooljaar. De school gaat niet sluiten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'AIVD: Britse shariageleerde heimelijk op Haga'

Van Doorn zat eerder in de gemeenteraad namens de PVV. In 2013 bekeerde hij zich tot de islam. Hij raakte onlangs in opspraak vanwege het overlijden van PVV'er Willie Dille. Zij pleegde afgelopen augustus zelfmoord, nadat ze een filmpje op Facebook had gezet waarin ze vertelde dat ze een jaar eerder was ontvoerd, verkracht en mishandeld door een groep moslims. Als kwade genius daarachter beschuldigde zij Van Doorn, die na zijn bekering was overgestapt naar de islamitische Partij voor de Eenheid.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore