Ophef

Amersfoort schrapt 'geheimhoudingsboete' Koningsdag

31 maart 2019 12:27 Aangepast: 31 maart 2019 13:20
Beeld © ANP

De boete van 25.000 euro voor wie informatie naar buiten brengt over Koningsdag in Amersfoort, gaat van tafel. Dat zegt een woordvoerder van burgemeester Lucas Bolsius.

Mensen die betrokken zijn bij de voorbereidingen, moesten een geheimhoudingsverklaring tekenen. Daarin wordt gedreigd met een boete van 25.000 euro voor iedereen die iets loslaat over de plannen voor de dag.

'Een misverstand'

Het gaat allemaal om een misverstand, zegt Iris van Veen, woordvoerder van Bolsius. "In januari hebben we de geheimhoudingsverklaring met de boete opgelegd toen wij net wisten dat de koning naar Amersfoort zou komen. Het programma en de route waren toen nog niet bekend en we wilden voorkomen dat dat via anderen naar buiten zou komen. Je hebt ook te maken met veiligheidsmaatregelen. Vandaar die verklaring."

Toen was dat logisch, zegt Van Veen. "Maar nu niet meer. Alles is nu bekend en het is niet meer nodig. De geheimhoudingsverklaring met boete is te lang blijven staan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raad Amersfoort boos over 'geheimhoudings-boete' Koningsdag

Ophef

Gisteren zorgde het nieuws over de boete voor ophef. De gemeenteraad en het gemeentebestuur zouden niet op de hoogte zijn geweest van het boetebedrag. De VVD noemde de dwangsom 'buitenproportioneel' en vroeg zich af of het misschien om een aprilgrap gaat. 

Ook GroenLinks, dat net als de VVD in het gemeentebestuur zit, wil weten wat er precies is afgesproken en noemt de boete overdreven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore