Bijzondere route

Bas fietst in een week 1500 kilometer voor zusje Iris: 'Zij moet ook kunnen sporten'

31 maart 2019 13:54 Aangepast: 01 april 2019 08:00
Iris knipte vanmorgen het lint door voor de officiële start van de 'Als1team Challenge'. Beeld © Bas Tietema

Bas Tietema (24) is vandaag begonnen aan een 1500 kilometer lange fietstocht langs 18 eredivisiestadions. Hij fietst deze route door Nederland in zeven dagen voor zijn zusje Iris, die het syndroom van Down heeft.

"We hebben alleen maar tegenwind", zegt Bas in de pauze na zijn eerste etappe. Hij is net van Zwolle naar Heerenveen gefietst. Dit doet hij voor zijn zusje Iris (19), ze zijn dol op elkaar. Zij houdt net als Bas ook van sporten, vooral van dansen en gym, maar voor haar is dat een stuk minder toegankelijk dan voor Bas. "Dat moet anders."

Vandaag start de landelijke actieweek voor de gehandicaptensport. Bas is ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport en vertelt over de behoefte aan vrijwilligers, materiaal en competities. "Voor mij is het vanzelfsprekend dat ik kan wielrennen. Met deze tocht wil ik ervoor zorgen dat het voor Iris net zo vanzelfsprekend wordt, want dat is nu nog niet zo."

Bas en zijn zusje Iris. Bas en zijn zusje Iris.

1500 kilometer

Met zijn tocht vraagt hij niet alleen aandacht voor sport voor mensen met een handicap, hij wil ook geld ophalen. De opbrengst gaat naar de gehandicaptensport. Om de finish te halen mag iedereen een deel van de 1500 kilometer meefietsen. "Dat is supergezellig. Ik hoop dat veel mensen aanhaken. De route kunnen ze vinden op de site, daar kunnen wielrenners zich ook aanmelden."

De tocht langs de 18 stadions is in het logo van Fonds Gehandicaptensport. "Dat was het eerste idee. Vervolgens zagen we dat er veel voetbalclubs op de route lagen. Ajax wilde me helpen met de promotie, daar mochten we een video opnemen. Daarna volgde de andere clubs vanzelf." Bas eindigt zijn route op 6 april in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore