Containerramp

Eén van de twee containers met gevaarlijke stoffen gevonden

29 maart 2019 18:33 Aangepast: 29 maart 2019 18:47
Honderden mensen kwamen om te helpen opruimen. Beeld © ANP

Eén van de twee containers met gevaarlijke stoffen die eerder dit jaar overboord sloegen van het vrachtschip MSC Zoë, is gevonden.

Het gaat om de container met het giftige dibenzoylperoxide. Deze container is gisteren gelokaliseerd op Duits grondgebied en zal zo snel mogelijk worden geborgen, schrijft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Naar een container met schadelijke lithium-ion batterijen wordt nog gezocht.

Berging verloopt moeizaam

Voor zover nu bekend zijn begin dit jaar 342 containers overboord geslagen van vrachtschip MSC Zoë. Daarvan zijn er nu 19 geborgen. Van zo’n 200 andere containers zijn al wel delen gevonden. De opsporing en berging verloopt moeizaam. Door de weersomstandigheden heeft werk soms stil gelegen. Het zoeken moet ook voorzichtig, want in het gebied liggen nog explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Steeds duidelijker wordt hoe de containers verspreid zijn over het gebied. Zo’n tweederde ligt in het Nederlandse deel van de Noordzee, een derde ligt in het Duitse deel.

Speciale apparatuur

Rijkswaterstaat verwacht nog zeker tot medio 2020 bezig te zijn met opruimen en schoonmaken. Op sommige plekken liggen nog stukjes plastic en piepschuimkorrels op het strand. Geprobeerd wordt om die met speciale apparatuur te verwijderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlieland stelt rederij aansprakelijk voor schade door aangespoelde containers

Overheden en natuurorganisaties kunnen met hun schade terecht bij een apart loket. Rijkswaterstaat coördineert dan de afhandeling van de schade. Vissers en andere private partijen moeten hun claims rechtstreeks bij reder MSC indienen.

Onderzoek

Er loopt nog een onderzoek hoe het kon gebeuren dat de containers overboord zijn geslagen. Daarnaast start binnenkort nog een tweede onderzoek, naar de ecologische gevolgen voor de langere termijn.

Nederlandse vissers vangen bot: rommel zeecontainers vervuilt Noordzee

Nederlandse garnalenvissers vangen heel wat anders dan schaaldieren in hun netten: de inhoud van de overboord geslagen zeecontainers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore