Ga naar de inhoud
Check de tool

Meer betalen voor huis, afval en riool – hoeveel gemeentebelasting betaal jij?

Archieffoto Beeld © ANP / Robin Utrecht

De belastingen aan de gemeente zijn dit jaar weer een stukje hoger dan vorig jaar. Dat berekende COELO, een onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen. De gemeentebelasting is gemiddeld met 3,3 procent gestegen. Bekijk hier hoe hoog de belastingen in jouw gemeente zijn.

Een belangrijk onderdeel van de stijging zit in de afvalstoffenheffing. Die is dit jaar met gemiddeld 5,7 procent omhooggegaan. Dat komt doordat de regering de afvalstoffenbelasting heeft verhoogd. Dit is een belasting die afvalverwerkers moeten betalen, maar die wordt uiteindelijk doorberekend aan gemeentes en dus aan bewoners.

In ruim zeventig gemeentes gaat de afvalstoffenheffing zelfs met meer dan tien procent omhoog. Bewoners van de voormalige gemeente Eemsmond hebben wel heel veel pech: door een fusie met een aantal andere gemeentes ging de afvalstoffenheffing daar omhoog met 109 procent – meer dan het dubbele van vorig jaar.  

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken.

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.

Betalen per zak

Steeds meer gemeentes maken de afvalstoffenheffing afhankelijk van hoeveel afval je inlevert, een systeem dat diftar heet. Inmiddels woont bijna één op de drie Nederlanders in een gemeente met zo'n systeem. In 2000 was dat nog geen tien procent.

Inwoners moeten in zo'n gemeente bijvoorbeeld betalen per keer dat hun vuilnisbak geleegd wordt. In sommige gemeentes moet je speciale, dure afvalzakken kopen of wordt het afval gewogen. Zo probeert de gemeente te stimuleren dat mensen hun afval beter scheiden.

Een andere manier om dit te doen, is 'omgekeerd inzamelen'. Dit houdt in dat je als bewoner niet meer naar de glasbak en de papierbak hoeft: het gescheiden afval wordt thuis opgehaald, en alleen je restafval moet je nog naar de container brengen. Inmiddels zijn er 29 gemeenten die dat doen.

Duur uit in Appingedam

De belasting verschilt flink tussen gemeentes. De OZB, de belasting over de waarde van je huis, is in Appingedam bijvoorbeeld ruim 6,5 keer zo hoog als in Amsterdam. Daar staat tegenover dat de huizen in Amsterdam duurder zijn, maar alsnog betaalt een Appingedammer met gemiddeld 360 euro per jaar een stuk meer dan een Amsterdammer, die maar 146 euro kwijt is.

In een huurhuis ben je wel goedkoper uit dan als je je eigen huis bezit. De OZB wordt namelijk geheven bij de eigenaar van een huis en niet bij de gebruiker. Ook de rioolheffing komt in veel gemeenten (deels) voor rekening van de eigenaar.

Deze tool is gebaseerd op gegevens van onderzoeksinstituut COELO, dat elk jaar de belastingen in elke gemeente op een rij zet. In gemeentes waar de belastingen afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de hoeveelheid afval of het waterverbruik, is gebruik gemaakt van een gemiddelde per gemeente. Jouw precieze belasting kan dus afwijken.

Dit is een artikel van