Drie patiënten dood

Natuurgenezer snapt 't niet: 'Hoe konden patiënten sterven?'

29 maart 2019 13:58 Aangepast: 29 maart 2019 16:49
Klaus Ross (links) voor zijn rechters Beeld © EPA

Klaus Ross, een Duitse natuurgenezer, heeft geen idee hoe of waardoor drie patiënten van hem na zijn behandeling in 2016 zijn overleden.

Dat zei hij tegen de rechter in Krefeld. Justitie verwijt hem de dood van drie patiënten, onder wie twee Nederlanders.

Onnauwkeurige weegschaal

Ross behandelde in zijn kliniek in Brüggen, net over de grens bij Roermond, Nederlandse kankerpatiënten met de stof 3-broompyruvaat (3-BP). Dit preparaat was in 2016 niet goedgekeurd als geneesmiddel, maar de toepassing was in het algemeen niet verboden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Blij met zaak natuurgenezer: 'Ik wist dat er iets niet klopte'

Overgedoseerd

Twee vrouwen en een man, onder wie een 55-jarige man uit Apeldoorn en een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg, stierven in 2016 aan een overdosis. Dat kwam volgens de aanklagers door een onnauwkeurige weegschaal.

Maar volgens zijn advocate Ursula Bissa was er niks mis met de weegschaal. Hoe het kan dat de patiënten tot zeven keer overgedoseerd werden, en daardoor overleden, snapt Ross ook niet. "Ook ik wil dit graag weten'', zei hij.

Ross bestelde in totaal honderd gram van het middel tussen eind 2015 en juli 2016. Hij snapt niet hoe het zo ernstig kon misgaan, omdat hij de maanden daarvoor zonder problemen of noemenswaardige bijwerkingen met het middel gewerkt had.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omstreden natuurgenezer Klaus Ross aangeklaagd voor dood door schuld

De Amerikaanse leverancier van de waar weigert een verklaring af te leggen, zei Bissa. Het was Ross wel opgevallen dat de laatste leverantie van de stof 3-BP in een andere dan de eerder gebruikelijke verpakking zat. Mogelijk was er iets mis met de geleverde waar, denkt Ross. Dat is wellicht niet meer na te gaan, omdat hij de laatst geleverde 3-DB heeft teruggegeven aan de leverancier. Iets waar hij nu spijt van heeft, zei hij.

Experimenteel preparaat

Ross benadrukte voor de rechtbank dat hij patiënten altijd voorhield dat 3-DB zich in een experimenteel stadium bevond. Er was geen wetenschappelijk bewijs voor de werking ervan. Ross geloofde in het middel omdat het weinig bijwerkingen leek te hebben.

Hij wees erop dat de mensen die een beroep op hem deden uitbehandelde kankerpatiënten uit Nederland waren. "Ze waren opgegeven, maar omdat ze hoop bleven houden, hielp ik hen", zei Ross. "Ik beloofde hen nooit genezing, wel het terugdringen van de kanker'', zei hij.

Françoise verloor haar vrouw:

Françoise Goudhuys verloor haar echtgenote, de Belgische Leentje Callens. "Ik ben heel blij dat er een proces is, dat was voor mij het belangrijkste. Ik weet zeker dat mijn vrouw Leentje is overleden door het handelen van Ross. Zij is gestorven door een overdosis van de glucoseblokker. Kort nadat ze die kreeg ging het ineens slecht met haar en twee andere patiënten. Ik was daar zelf bij, ik zag haar afglijden. Ze zijn alle drie kort daarna overleden."

"Ik heb toen ook meteen aan de bel getrokken, want ik wist dat er iets niet klopte." Françoise zorgde er voor dat de bal bij justitie ging rollen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore