Klasse 2-groenten

Albert Heijn stopt met misleidende leus 'buitenbeentjes'

29 maart 2019 12:03 Aangepast: 29 maart 2019 12:07
Beeld © Albert Heijn

Albert Heijn stopt met het gebruik van de leus 'weggooien is zonde' bij de verkoop van afwijkende groenten en fruit onder de naam 'buitenbeentjes'. De producten zouden hoe dan ook nooit worden weggegooid, onthulde het programma Keuringsdienst van Waarde gisteravond.

Het gaat om groenten en fruit die qua uiterlijk afwijken van wat de consument gewend is, maar die qua smaak hetzelfde zijn, zoals een misvormde paprika of komkommer. Albert Heijn verkoopt deze onder de noemer 'buitenbeentjes' met de leuzen 'te lekker om weg te gooien' en 'weggooien is zonde'.

Misvormde paprika in salade

Uit onderzoek van Keuringsdienst van Waarde blijkt dat deze zogenoemde klasse 2-groenten nooit bij het afval zouden belanden. Klasse-2 groenten, wat de 'buitenbeentjes' feitelijk zijn, komen normaal gesproken niet in het schap maar belanden in salades en dierenvoeding.

Boeren vertelden het programma dat ze klasse 2-groenten voor een veel lagere prijs moeten verkopen dan de klasse 1-groenten in de supermarkt. Dat maakt de marge voor de supermarkt groot, omdat het prijsverschil met gewone groenten en fruit gering is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore