Ga naar de inhoud
Fout vlees

Kalfjes op 'boerderij 110' staan in een dikke laag mest en urine

Kalfjes op 'boerderij 110' in dikke laag mest en urine. Beeld © NVWA

Van alle kalfjes die in 2015 op 'boerderij 110' zijn geboren, leefde een derde na één dag al niet meer. Van de 108 geboren kalfjes waren er 35 de volgende dag alweer dood. Dat blijkt uit het geanonimiseerde inspectierapport van 'boerderij 110' van de NVWA, die in bezit is van het RTL Nieuws. Het is één van de vele inspectierapporten van boerderijen met een te hoge kalversterfte.

Als de inspecteur van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ) een stal bij 'boerderij 110' (*) binnenloopt, ziet hij achterin de stal waar koeien bevallen een dood kalf liggen. Het dier leefde die ochtend nog, blijkt uit het inspectierapport. Veel kalfjes redden het niet op dit bedrijf, blijkt uit het verhaal van de inspecteur.

Slechte
Lees ook:
Slechte verzorging kalfjes: sterfte op 1200 boerderijen schrikbarend hoog

Uitstekende botten

Op het bedrijf staan 197 koeien en kalveren. Na een inspectieronde blijkt er van alles mis is met de hygiëne, verzorging en voedsel voor de dieren op het bedrijf. Zo ziet de inspecteur een kalf van zo'n vier of vijf weken oud waarbij de ruggenwervels, heupbeenderen en ribben eruit steken. Het jonge dier is veel te mager en heeft medische verzorging nodig. Iets dat volgens de inspecteur veel eerder had moeten gebeuren.

In natte mest liggen

In een andere stal ziet de inspecteur dat de poten en buik van de kalveren zijn besmeurd met mest. De vloer van de hokken is bedekt met een dikke laag mest en urine. Koeien moeten 14 uur per dag rusten en dat betekent dat ze dan in hun eigen natte stront moeten gaan liggen. Hierdoor lopen ze infecties, huidschimmels en diarree op en vooral dat laatste is een belangrijke doodsoorzaak voor kalveren.

Overvolle stallen

De inspecteur stuit op nog een probleem: jonge kalveren van nog geen twee weken oud zitten in dezelfde stal als alle andere volwassen koeien. Dat komt doordat er een hek ontbreekt. En dat is gevaarlijk, juist ook omdat er veel te veel koeien in de stal staan. Er staan 120 koeien terwijl er maar plek is voor 94. Hierdoor bestaat het risico dat kalfjes in het gedrang komen en dat zo'n grote koe boven op hem gaat liggen. De vloer van de stal is ook nog eens bedekt met een laag natte mest.

Niks te eten en te drinken

Op het erf staan vier kalver-iglo's. Dat zijn kunststof hokjes waar kalveren in leven. De emmers voor het drinkwater staan droog terwijl het hoog zomer is. De inspecteur ziet ook dat de kalfjes niks te eten hebben. 

Privacy van de boer

(*) RTL Nieuws heeft van de NVWA  een groot aantal inspectierapporten gekregen van misstanden op boerderijen. De namen van de bedrijven zijn geanonimiseerd, daarom noemen wij dit bedrijf 'boerderij 110'. De reden is dat voor de NVWA de privacy van de boer zwaarder weegt dan openbaarmaking. 

Inspecteurs van de NVWA hebben op dit bedrijf meerdere overtredingen geconstateerd waarbij de gezondheid van de dieren is aangetast. De boer heeft de gelegenheid gekregen om zijn stallen en verzorging van de dieren op orde te brengen. Deed hij dat niet, dan had hij een boete gekregen. Bij een her-inspectie een paar weken later bleek dat de stallen er beter uit zagen.