Ga naar de inhoud
Dalend ledenaantal

Vakbond FNV schrapt banen: honderden mensen op straat

Een demonstratie van de FNV. Beeld © ANP

Vakbond FNV schrapt honderden banen. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door de Volkskrant. De krant meldt dat het om 400 banen gaat, FNV houdt het op 250 FTE. Om hoeveel mensen het precies gaat is nog niet bekend.

Eén FTE kan worden ingevuld door meerdere deeltijders. "We weten nog niet om hoeveel mensen het gaat. Op z'n vroegst pas na de zomer", zegt de woordvoerder. Hij zegt niet te weten hoe de Volkskrant aan het getal van 400 komt.

De vakbond hoopt met het ingrijpen 16 miljoen euro te besparen, meldt de krant. De FNV kampt met problemen omdat het ledenbestand al jarenlang terugloopt. Tegelijkertijd doet vergrijzing van de leden pijn, omdat gepensioneerden minder contributie hoeven te betalen. 

Afname 170 duizend leden

De problemen zijn niet nieuw. Sinds het begin van de eeuw kromp het ledenbestand van de grootste vakbond van Nederland met 170 duizend mensen. In 2002 greep FNV Bondgenoten al in met het ontslaan van 350 werknemers. In 2007 stuurde de voormalige ambtenarenbond Abvakabo 175 mensen de laan uit.

Hoge
Lees ook:
Hoge werkdruk bij driekwart Lidl-personeel: stress en 'strafbriefjes'

Bij de FNV werken ongeveer tweeduizend mensen, in deeltijd en fulltime. Samen zijn zij goed voor zo'n 1650 voltijdsbanen. Dit jaar wil de bond al 150 FTE schrappen. Eind volgend jaar moet het totaal zijn teruggebracht tot 1360 voltijdsbanen.

'Natuurlijk verloop'

Een woordvoerder zegt dat de bond rekent op een 'natuurlijk verloop' door bijvoorbeeld pensioneringen, tijdelijke contracten of mensen die zelf opstappen. Dan nog zullen enkele honderden resterende werknemers op zoek moeten naar een nieuwe baan.

Vakbond
Lees ook:
Vakbond CNV: 'Arbeidsongeschikten ingezet als proefkonijn'