Onderzoek Rekenkamer

'Cyberveiligheid waterkeringen niet waterdicht'

28 maart 2019 12:16 Aangepast: 28 maart 2019 13:12
Beeld © ANP

Er zitten nog altijd gaten in de beveiliging van de belangrijkste waterkeringen die ons land moeten beschermen tegen overstroming. Wie kwaad wil, kan de computersystemen van deze waterkeringen hacken en zo grote schade aanrichten. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek.

Rijkswaterstaat heeft afgelopen jaren al veel gedaan om de beveiliging van tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen te verbeteren tegen cyberaanvallen. Veel vitale waterwerken draaien nog op automatiseringssystemen die al tientallen jaren oud zijn. Later zijn die vaak gekoppeld aan computernetwerken om bediening op afstand mogelijk te maken. Dat maakt ze kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Hackers komen binnen

Om te testen hoe het in de praktijk is gesteld met de beveiliging van de belangrijkste waterkeringen zette de Rekenkamer ethische hackers in. Die slaagden er in om bij een van de vitale waterwerken naar binnen te komen. Ze wisten zelfs door te dringen tot de controlekamer. Bij het aansluiten van een computer op het netwerk van Rijkswaterstaat werden ze wel betrapt.

Het is kostbaar en uitdagend om alle gaten te dichten, zegt Rijkswaterstaat. Volgens de Rekenkamer wordt ook niet goed bijgehouden welke maatregelen al zijn uitgevoerd en welke nog niet. Het streven was om eind 2017 alle cyberaanvallen bij vitale waterwerken direct te kunnen signaleren. Eind vorig jaar was dat doel nog steeds niet gehaald.

De Rekenkamer adviseert om te onderzoeken of er meer mensen en middelen nodig zijn om de beveiliging op orde te krijgen. Ook moet worden gekeken of betrokken werknemers grondiger moeten worden gescreend. Er is nog veel te doen, erkent minister Van Nieuwenhuizen in een reactie. Ze neemt alle aanbevelingen over.

De vitale waterwerken moeten ons land beschermen tegen natte voeten. Als kwaadwillenden de aansturing kunnen manipuleren kan dat potentieel een groot gevaar opleveren. De Deltawerken bijvoorbeeld gaan bij zware storm en hoog water dicht. Worden ze gehackt en open gezet dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Miniatuurvoorbeeld
Bright Update

Raad het geluid en maak kans op een Bright-shirt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van