Afspraken met bezorgers

Webwinkels verantwoordelijk voor verkoop alcohol aan minderjarige

28 maart 2019 08:33 Aangepast: 28 maart 2019 09:13
Beeld © iStock

Er komen strengere regels voor onlineverkopers van alcohol. Dat moet de verkoop aan minderjarigen tegengaan, want die wordt momenteel nauwelijks gecontroleerd.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) gaat daarvoor de wetgeving aanpassen. Onlineverkopers van alcohol worden zelf aansprakelijk voor het naleven van de leeftijdsgrens. De bezorgdienst en de webwinkel moeten hier dan samen afspraken over maken.

Controle bij afgifte

Bij afgifte moet gecontroleerd worden of de koper inderdaad 18 jaar is. Nu is dat ook al zo, maar daarmee wordt vaak de hand gelicht. Uit onderzoek over de naleving van de alcoholleeftijd bleek vorig jaar dat minderjarigen nog makkelijk alcohol thuis kunnen laten bezorgen. Er wordt nauwelijks gecontroleerd. 

Blokhuis wil het toezicht in handen leggen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Inspecteurs van de NVWA krijgen de bevoegdheid om zich voor te doen als minderjarige bij het kopen van alcohol via internet.

Dit doet alcohol met het brein van een puber

Jongeren mogen geen alcohol drinken, volwassenen wél. Oneerlijk? Nou, er zijn wel degelijk redenen om als jongere extra voorzichtig te zijn met drank.

Naleving 'dramatisch'

Blokhuis: "De nalevingscijfers bij alcoholverkoop via internet zijn nu dramatisch. In 90 procent van de gevallen wordt er niet gecontroleerd. Daar moeten we zo snel mogelijk tegen optreden. Met deze nieuwe regels scheppen we duidelijkheid. Verkopers van alcohol op internet moeten van bestelling tot bezorging zorg dragen voor een goede leeftijdscontrole. In de komende jaren moet dat ertoe leiden dat het gewoon niet meer voorkomt dat jongeren via internet alcohol kunnen kopen."

Geen 'twee halen, één betalen' meer

Met Blokhuis' wetsvoorstel wordt ook geregeld dat er een einde komt aan stuntaanbiedingen voor alcohol als 'twee halen, één betalen'. Verkopers moeten aanbiedingen op alcohol beperken tot maximaal 25% korting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore