Elfstedenzwemtocht

Kortere nachten en méér pizza: Maarten gaat het opnieuw proberen

27 maart 2019 21:40 Aangepast: 27 maart 2019 21:44
Maarten van der Weijden: 'Mijn ervaring op vakantie is altijd dat de zwembaden daar veel voller zijn' Beeld © ANP

Nadat Maarten van der Weijden vorig jaar na een barre zwemtocht van 163 kilometer had moeten opgeven, gaat hij deze zomer een nieuwe poging wagen om de Elfstedentocht te zwemmen. "Ik heb dit weekend al getraind, en dat voelde goed. Ik kan het nog."

Vandaag kondigde de olympisch zwemkampioen aan dat hij opnieuw gaat proberen om 199 kilometer te zwemmen, langs elf verschillende steden in Friesland.

Kankeronderzoek

Hoewel hij het ontzettend zwaar had na zijn eerste poging, hoefde hij niet lang na te denken over de vraag of er een tweede poging zou komen. "Ik wil zo veel mogelijk geld ophalen voor kankeronderzoek. Met het geld dat de vorige keer is opgehaald, konden we twaalf onderzoeken financieren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geweldig: al 5 miljoen opgehaald na elfstedenzwemtocht

'Nachten zijn het zwaarst'

Op 21 juni is het zover. Die datum is niet zomaar gekozen; in die periode zijn de nachten het kortst. "De nachten waren de vorige keer het lastigst", vertelt Van der Weijden aan RTL Nieuws. "Ten eerste is zwemmen in het donker gewoon irritant: je ziet niks en je lichaam wil slapen."

Maar ook mentaal is het zwaar. "'s Nachts lijken problemen veel groter. Obstakels waar je normaal gesproken zó doorheen komt, lijken dan onoverkomelijk."

Pizza funghi

Door te kiezen voor een periode met kortere nachten hoopt Van der Weijden zijn kansen te vergroten om dit keer wel de finish te halen. Ook let hij beter op zijn voeding. "Het bleek dat ik de vorige keer veel te weinig had gegeten, dus dat ga ik nu anders doen. Ik ga veel meer eten."

En wat Van der Weijden dan gaat eten? "Veel pizza's funghi", lacht hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maarten van der Weijden over de helft, pizza funghi geeft nieuwe kracht

'Golfje in de goede richting'

Behalve de kortere nachten en meer voedsel zijn er meer factoren anders dan vorig jaar. "We hebben dit keer geen eindtijd. Er is dus geen specifiek moment dat ik terug moet zijn in Leeuwarden. Dat geeft meer ruimte in het schema."

Ook hoopt hij dat het waterschap hem een handje wil helpen. "Misschien kunnen ze ergens een sluis openzetten om een klein golfje in de goede richting mee te geven."

Meezwemmen

Maar de belangrijkste reden waarom het hem nu wél gaat lukken, is volgens Van der Weijden het feit dat er nu wél mensen met hem mee gaan zwemmen. "Dat is het belangrijkste. Zij zijn ook degenen die het meeste geld moeten gaan ophalen."

Vorig jaar mocht niemand met Van der Weijden meezwemmen vanwege de slechte waterkwaliteit. Bij metingen werd de poepbacterie E.coli waargenomen in het water. 

Stavoren

"Dit jaar kunnen mensen op zaterdag met me meezwemmen rondom de doorkomst in Stavoren. Omdat die plek dicht bij het IJsselmeer ligt, is de kans het grootst dat de waterkwaliteit goed is. Ook als het warmer weer is."

Wie op 22 juni met Maarten van der Weijden mee wil zwemmen, kan zich hier inschrijven. Meedoen kost 11 euro. Deelnemers kunnen kiezen tussen een route van 500 of 2000 meter. In totaal kunnen 3000 mensen meezwemmen. Het is de bedoeling dat zij allemaal 1000 euro aan donaties weten op te halen.

Ziekte noopt Van der Weijden tot opgave

Doordat hij onderweg ziek was geworden, moest Maarten van der Weijden zijn elfstedenzwemtocht vorig jaar voortijdig staken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore