Ontlastend bewijs

Maurice de Hond over Deventer moordzaak: 'Drie keer Making a Murderer'

27 maart 2019 19:45 Aangepast: 27 maart 2019 19:45
Advocaat Geert-Jan Knoops, Maurice de Hond en Ernest Louwes bij de presentatie van diens boek over de zaak in 2009. Beeld © ANP

Het nieuwe ontlastende bewijs in de Deventer moordzaak is afkomstig van een cd-rom die in handen is gekomen van Maurice de Hond. De opiniepeiler houdt zich al meer dan tien jaar bezig met de zaak. Na al die jaren gaat Ernest Louwes, aanvankelijk veroordeeld tot twaalf jaar cel, 'nog altijd door een hel'.

Op de cd-rom zijn per ongeluk bestanden terechtgekomen die een nieuw licht op de zaak werpen. "Ik denk dat het een foutje was", zegt De Hond. Het gaat om foto's van het mes dat als moordwapen is aangemerkt en waarop vingerafdrukken gevonden zijn die niet van veroordeelde Ernst Louwes zijn. "De technische recherche had gezegd dat er geen vingerafdrukken op het mes waren gevonden. Als ze dat wel hadden gedaan, was het bewijs rond het mes zwakker geweest. Want het is gek als er een moordwapen is en er vingerafdrukken opzitten die niet van Ernest Louwes zijn." 

Twijfel over moordwapen

Op de cd-rom stond ook concept-proces-verbaal dat in de eerste dagen na de moord was opgemaakt. De Hond heeft dat document vergeleken met het definitieve proces-verbaal. "Naast taalkundige aanpassingen is er een ook halve A4 aan informatie uitgelaten. Het gaat om informatie die veel twijfel wekt over de vraag of het mes wel het moordwapen was. Zo onthielden de onderzoekers de rechter en de verdediging de mogelijkheid om twijfel over het moordwapen te krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nieuw ontlastend bewijs in Deventer moordzaak'

Uit een analyse van De Hond blijkt daarnaast dat rechercheurs onzorgvuldig zijn omgegaan met de blouse van het slachtoffer. Het kledingstuk zou zijn opengemaakt in het mortuarium, waardoor een bloedvlek is ontstaan die er op de plaats delict nog niet zat. "Wat kan je dan nog zeggen over de sporen die je hebt verzameld? Ik zeg weleens: er is van alles met die blouse gedaan, behalve dat de auto van de hoofdcommissaris ermee is gewassen. Vervolgens trekt de rechtbank belangrijke conclusies op basis van een klein spoortje dat vervuild is."

Gebrek aan professionaliteit

De Hond wijt het optreden van de rechercheurs aan een gebrek aan professionaliteit. "Het gebeurt niet opzettelijk, maar heeft wel grote gevolgen. De Deventer moordzaak is drie keer Making a Murderer", verwijst hij naar de succesvolle Netflix-serie. "Met al het bewijs wordt zodanig geredeneerd dat Louwes de dader wel moet zijn."   Volgens De Hond is het nieuwe bewijs een bevestiging van wat Louwes allang weet. "Iedereen die zich goed verdiept in het rapport, kan maar één conclusie trekken: de man is onschuldig. Het is nu bijna twintig jaar geleden en hij gaat nog altijd door een hel. Eerherstel is voor hem heel belangrijk."

Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie aan de VU, is kritischer op de opgedoken bewijsstukken. Ook hij volgt de zaak al jaren en mede op zijn verzoek startte justitie in 2006 een nieuw onderzoek. Volgens hem staat er niets nieuws op de cd-rom. "Het klopt dat het eerste onderzoek slecht is uitgevoerd. Maar dat laat onverlet dat er een berg bewijs tegen Ernest Louwes ligt. Het gaat om overtuigend bewijs, zoals zijn DNA, dat is gevonden op de blouse van mevrouw Wittenberg."

Aanvullend onderzoek

Van Koppen verwacht dat de bewijsstukken geen invloed zullen hebben op het aanvullende onderzoek dat de advocaat-generaal van de Hoge Raad doet om te kijken of de zaak mogelijk herzien moet worden.    De Deventer moordzaak is een van de langstlopende strafrechtelijke zaken in Nederland. De zaak draait om de moord op de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999. Al gauw kwam haar belastingadviseur Ernest Louwes in beeld als verdachte. De rechtbank in Zwolle sprak hem in eerste instantie vrij, maar in hoger beroep werd hij veroordeeld tot twaalf jaar cel. De zaak is meerdere keren heropend en ook op dit moment loopt een onderzoek naar een mogelijk herzieningsverzoek bij de Hoge Raad. Louwes kwam in 2009 vrij.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie lost de Deventer moordzaak op?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore