Chauffeur moet cel in

Vader van doodgereden badmintonner Erik: 'Wij kunnen nooit meer gelukkig zijn'

27 maart 2019 15:55 Aangepast: 27 maart 2019 17:02
Erik Meijs Beeld © Privéfoto

De vrachtwagenchauffeur die in 2017 drie mensen heeft doodgereden, onder wie Nederlands kampioen badminton Erik Meijs (26), moet twee jaar en acht maanden de cel in. Dat heeft de rechter in Duitsland besloten. "Hij had echt spijt", zegt Eriks vader Stef.

Na zestien maanden sprak chauffeur Attila M. (43) de woorden uit. 'Eindelijk' een spijtbetuiging. De vader en moeder van Erik Meijs hoorden het gisteren aan in de rechtbank van Düsseldorf.

Er stond een file, maar M. had niets door

M. was 16 november 2017 op weg naar Rotterdam toen hij om half acht 's ochtends op de A3 in Duitsland reed. Binnen een minuut trok de vrachtwagenchauffeur, na een pauze bij het tankstation, op van 0 naar zo'n 95 kilometer per uur. Daarnaast stelde M. direct de cruisecontrol in op 89 kilometer per uur, terwijl de vrachtwagen niet harder mocht dan 80.

Hij had niet door dat de auto's voor hem stilstonden in een file. Pas 40 meter voor de botsing begon M. met remmen. Waarom hij de file niet eerder opmerkte? "Ik kan het me niet herinneren", zei de chauffeur in de rechtbank. "Het moet onoplettendheid geweest zijn of een microslaap." Erik Meijs en twee anderen kwamen om het leven.

Vader Stef en zoon Erik Meijs Vader Stef en zoon Erik Meijs

"Erik was topatleet. Tot 16 november", vertelde vader Stef in de rechtbank. Zijn zoon trainde samen met het Duitse nationale badmintonteam en wilde zelfs de Duitse nationaliteit. Hij zou de nieuwe Duitse nummer één kunnen worden volgens zijn Duitse trainers en hij had kans om mee te doen aan de Olympische Spelen van 2020. "Het was een heel vrolijke jongeman. Hij was heel populair, vooral bij jonge kinderen." 

Erik en Birgit zouden een prachtjaar tegemoet gaan

Erik was dol op zijn vriendin, Birgit. De twee zouden een prachtjaar tegemoet gaan. Birgit was zes maanden zwanger en in 2018 zou het jawoord gegeven worden. "En toen kwam 16 november. M. kwam in ons leven. In een milliseconde had hij de dood van Erik veroorzaakt." 

"Hij heeft het leven van veel mensen verwoest. Voor altijd. Wij, de ouders van Erik, zullen dit nooit kunnen accepteren. We kunnen nooit gelukkig zijn. Het leven van zijn partner is kapotgemaakt, Tommy zal zijn vader nooit ontmoeten. We kunnen het nog steeds niet geloven en begrijpen. We hopen dat ook u, M., dit zich uw hele leven lang zult herinneren en het leed zult voelen van alle mensen die door uw fout zijn getroffen. Dat wens ik u."

De plek van het ongeluk op de A3. De plek van het ongeluk op de A3.

M. was zichtbaar aangeslagen tijdens de zitting. "Hij had echt spijt", zegt vader Stef. "Hij vroeg om vergeving, maar begreep ook dat hij dat niet kreeg." M. heeft sinds het ongeluk het stuur nooit meer aangeraakt. Hij heeft in Hongarije zijn oude beroep weer opgepakt, loodgieter. Hij verdient daarmee zeker de helft minder. "Het was volkomen duidelijk dat hij helemaal gebroken was. Het was een klein, zielig hoopje." 

'Zijn pijn was oprecht. Dat is maar goed ook.'

Stef is blij dat er geen 'blok beton' tegenover hem zat in de rechtbank. "Het is goed dat M. zich na 16 maanden tot ons heeft gericht. Zijn pijn en verdriet over het gebeuren was oprecht. Dat is maar goed ook. Het helpt ons niet, het verlicht ons niet, maar geeft dat stukje wel een duidelijke en juiste plaats in het geheel. Meer is het niet. En wij gaan verder op ons pad dat bezaaid ligt met keien."

Erik Meijs Erik Meijs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore