Dood Anne Faber

Spanning op ministerie van Justitie over 'pittig' rapport Michael P.

27 maart 2019 13:47 Aangepast: 27 maart 2019 15:37
Michael P.

De vermissing en gewelddadige dood van Anne Faber schokten het hele land. Die schok werd nog groter toen bleek dat dader Michael P. in een psychiatrische kliniek zat en werkte aan zijn terugkeer in de samenleving. Hoe kon dat? Met die vraag hebben zich de afgelopen maanden verschillende instanties bezig gehouden. Hun onderzoeken komen morgen.

De Inspecties Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd onderzoeken het detentieverloop van Michael P. Ze doen dat vanaf het moment dat hij in 2010 werd aangehouden voor verkrachting van twee minderjarige vrouwen in Nijkerk.

Daarnaast komt ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) met een eigen onderzoek. Dat doen ze in opdracht van burgemeester Koos Janssen van Zeist, de gemeente waar de kliniek stond waar Michael P. in zat.

Stevige conclusies

De OVV heeft onderzoek gedaan naar de situatie rond Michael P. en daarnaast naar hoe Nederland omgaat met de terugkeer in de samenleving van gedetineerden met een psychiatrische aandoening die een zwaar delict hebben gepleegd. Wordt daarin voldoende rekening gehouden met de veiligheid van de samenleving?

Naar dat rapport wordt, zo melden bronnen aan RTL Nieuws, door verantwoordelijk minister Sander Dekker van Rechtsbescherming met grote spanning uitgekeken. Want van de OVV is bekend dat ze niet terugdeinst voor het trekken van stevige conclusies.

Tekst gaat door onder de video

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'In kliniek Michael P. worden nog steeds drugs gebruikt'

'Het Mali van Dekker'

Ingewijden zeggen dat OVV-voorzitter Joustra intern heeft laten weten dat dit rapport het 'Mali van Dekker zal zijn', daarmee verwijzend naar het rapport van de OVV over de dood van twee militairen in het Afrikaanse Mali. Dat kostte toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis de kop. Het maakt de spanning in de gangen van het ministerie van Justitie en Veiligheid er allemaal niet minder op.

Kringen rond de minister spreken dan ook van een 'pittig' rapport. Wel wijzen ze erop dat Dekker nog geen minister was toen Anne Faber werd vermoord.

Ook zijn er inmiddels al maatregelen genomen en zijn er extra plannen in de maak. "Dekker moet zooi opruimen die door anderen is gemaakt", zegt een betrokkene die benadrukt dat de minister van rechtsbescherming 'er niet defensief in zit'. "Hij beseft dat het rapport veel discussie zal losmaken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoger beroep in zaak Anne Faber: Michael P. wil lichtere straf

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore