Bewijs voor vervalsingen

'Nieuw ontlastend bewijs in Deventer moordzaak'

27 maart 2019 05:05 Aangepast: 27 maart 2019 07:39
Beeld © ANP

Er is nieuw bewijs gevonden van vervalsingen door de technische recherche in de Deventer moordzaak.

Dat blijkt uit een onlangs opgedoken cd-rom met ruim 150 foto's en verslagen van het rechercheonderzoek, meldt de Volkskrant. Ontlastende vingerafdrukken zijn gewist, ontlastende passages verwijderd en is er een nieuwe slachtofferfoto met ontlastende bloedvlek.

Volgens de krant verschilt het concept-proces-verbaal uit 1999 dat op de cd-rom van de technische recherche staat 'wezenlijk' van het proces-verbaal dat aan het procesdossier werd toegevoegd.

Wie lost de Deventer moordzaak op?

Maurice de Hond maakte eerder dit jaar een interactieve documentaire over de Deventer moordzaak.

Structureel

Advocaat Geert-Jan Knoops heeft de bevindingen onder de aandacht gebracht bij de commissie van advocaat-generaal Aben, die het herzieningsonderzoek naar deze strafzaak leidt. "Deze gegevens bevestigen dat de veroordeling van Ernest Louwes onterecht is", zegt Knoops.

"Ik wil het woord opzet niet in de mond nemen, maar deze recherchestukken tonen wel aan dat onregelmatigheden in dit politieonderzoek niet incidenteel, maar structureel van aard zijn."

Eerherstel

De zaak begon met de moord op Jacqueline Wittenberg in Deventer in 1999. In 2000 werd haar fiscalist Ernst Louwes voor haar moord veroordeeld. Hoewel hij meerdere keren werd vrijgesproken, kreeg hij uiteindelijk 12 jaar gevangenisstraf.

Louwes kwam in 2009 vrij en strijdt sindsdien voor eerherstel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore