'Het klopt niet'

'Onzin, bullshit': verdachten ontkennen in moordzaak Almeerder Ali

26 maart 2019 13:10 Aangepast: 26 maart 2019 21:56
De rechtbank in Lelystad, waar de zaak wordt behandeld. Beeld © ANP

De twee verdachten van de moord op Ali Motamed eind 2015 in Almere ontkennen ook maar iets met de zaak te maken te hebben. "Het is onzin, bullshit. Het klopt niet", brieste Anouar A. (29) aan het begin van de zaak.

Van de twee verdachten was hij de enige die op vragen van de rechters nog iets wilde zeggen. Medeverdachte Moreo M. (36) beriep zich volledig op zijn zwijgrecht.

Nauwelijks antwoorden

A. noemde het 'een misverstand' dat hij verdachte is in de moordzaak. Verder gaf hij slechts mondjesmaat antwoord. Vragen over anderen beantwoordde hij niet.

De 56-jarige Motamed - een Iraanse asielzoeker die als monteur bij Eneco werkte - werd in de vroege ochtend van 15 december 2015 voor zijn woning in de Hendrik Marsmanstraat in Almere doodgeschoten.

Aanslagpleger Iran

De kille afrekening was met raadselen omgeven, tot vorig jaar bekend werd dat hij in werkelijkheid vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was, die vanwege het plegen van een bloedige aanslag door Iran ter dood was veroordeeld en werd gezocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Iran betrokken bij moorden op Iraniërs in Nederland, sancties opgelegd

In een brief aan de Tweede Kamer stelden de ministers Stef Blok en Kajsa Ollongren in januari dit jaar dat de AIVD 'sterke aanwijzingen' had dat Iran was betrokken bij zowel de moord op Motamed als de liquidatie van Ahmad Mola Nissin in Den Haag in 2017.

Geen hard bewijs

De verdenking was de reden dat vorig jaar zomer twee Iraanse diplomaten werden uitgezet.

Justitie heeft tot dusverre geen harde link met Iran gevonden: niet in de zaak tegen A. en M. en niet in de zaak tegen hun veronderstelde opdrachtgever, Naoufal 'Noffel' F.

Gekraakt berichtenverkeer

Deze man is al tot achttien jaar cel veroordeeld voor het aansturen van een andere moordaanslag en wordt apart berecht. M. en A. zwegen dinsdag beiden bij de vraag of zij hem kennen.

Voor hun proces, waarin justitie het bewijs voor een groot deel uit gekraakt berichtenverkeer heeft gehaald, zijn twee dagen uitgetrokken. Vrijdag volgen de strafeisen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore