Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Ze moeten zich schamen'

Frustratie bij Transavia-passagiers: al 48 uur vast op vliegveld Dubai

26 maart 2019 12:39 Aangepast: 08 januari 2020 20:47
Wachten, wachten en nog eens wachten op Dubai. Beeld © Kimberly de Rooi

Woedend zijn ze op Transavia. "En dat is dan zacht uitgedrukt." De 190 passagiers van vlucht HV9902 zitten al 48 uur vast op Dubai International Airport.

"Het is echt verschrikkelijk", zegt een gefrustreerde Kimberly de Rooi, die sinds zondag wacht op haar vlucht naar Nederland. Ze heeft met haar ouders en broertje genoten van een weekje vakantie. "Maar van die vakantie ben ik alles alweer vergeten."

'Mijn kind is ziek, wat moet ik nu?'

Transavia-passagier Anjet van Dijken filmde zelf haar medepassagiers in Dubai.

Lampje kapot

Het begon zondag, toen ze rond 17.30 uur lokale tijd zouden vertrekken. "We hoorde dat er een lampje kapot was. Dat kan gebeuren, daar hebben we ook alle begrip voor. Je wilt ook veilig kunnen vliegen."

Maar toen begon de ellende. Alle passagiers werden naar een hotel gebracht, ze hadden te horen gekregen dat ze maandag sowieso wel zouden kunnen gaan vertrekken. Kimberly: "Daar stonden we dan weer, terwijl er verder helemaal geen informatie was. We moesten zelf overal achteraan. Maar er bleek helemaal niks geregeld. Er was helemaal geen vlucht."

Dus ging iedereen maar weer terug naar het hotel.

Geen bemanning

Vanochtend stonden ze voor de derde keer op het vliegveld. Om 13.00 uur lokale tijd zouden ze dan eindelijk gaan vliegen. "Maar nu, anderhalf uur later, krijgen we een bericht dat er helemaal geen bemanning is. En omboeken kan niet, er gaan helemaal geen andere vluchten."

Dus 48 uur later staat de familie De Rooi nog steeds op het vliegveld. Samen met de rest van de passagiers, voornamelijk Nederlanders. Het regent dan ook klachten op social media.

Zieke kinderen

Een oplossing lijkt nog niet in zicht. "En we krijgen helemaal niks. Niet eens een consumptie. Ze zeggen: ga maar naar McDonald' s."

De situatie wordt steeds vervelender. "Er zitten hier gezinnen met zieke kinderen. Mensen zitten hier zonder medicijnen. Net is iemand afgevoerd met een ambulance."

Wachtende Transavia-passagiers op het vliegveld van Dubai. Wachtende Transavia-passagiers op het vliegveld van Dubai.

Vrije dagen

Kimberly werkt voor een makelaarskantoor in Utrecht. Ze heeft haar baas moeten bellen dat ze voorlopig niet komt. "Ik heb drie vrije dagen moeten opnemen. En ook ik mis mijn medicijnen. "

Ze vindt dat Transavia zich 'kapot moet schamen'. "We worden totaal niet geïnformeerd. Hier zijn serieus geen woorden voor. Ze mogen met een héle goede reden komen. Eén ding is zeker: deze 190 mensen vliegen nooit meer met Transavia."

De passagiers hebben gezamenlijk een app-groep aangemaakt, waarin alle details worden genoteerd. "We hebben afgesproken dat we alles terug gaan claimen."

Combinatie van problemen

Transavia zegt tegen RTL Nieuws de situatie te betreuren. Er was zondag sprake van een technisch mankement. "Dat mankement aan het toestel is nog niet opgelost, omdat ze niet bij het toestel kunnen. De juiste papieren zijn er niet", zegt woordvoerder Claudia Metz.

En er was een tweede probleem: er was een storing in het communicatiesysteem, waardoor de passagiers niet geïnformeerd konden worden. "Normaal gesproken kunnen we per sms of per e-mail de passagiers op de hoogte houden, maar door die bug lukte dat niet. Die storing is nu opgelost. We kunnen nu de passagiers op weg helpen hun vlucht om te boeken. We hebben de hoop dat de situatie snel wordt opgelost."

Metz zegt dat de combinatie van problemen heeft gezorgd voor deze uitzonderlijk lange vertraging. "We bieden de passagiers hiervoor onze excuses aan."

Omboeken

Passagier Abdelaziz, die met vrouw en kind ook wacht op zijn vlucht, gelooft niks van de verklaring van Transavia. "Dat is echt gelul. Dit is gewoon een Néderlands bedrijf, hoe kan het zo zijn dat er zo lang niemand is die ons fatsoenlijk te woord kan staan. Ze laten je gewoon in de steek."

Inmiddels heeft hij een vlucht kunnen omboeken. "Ik wacht niet langer meer op de oplossing van Transavia. Morgenochtend vliegen we terug. Thuis regelen we het verder wel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore