Politiemol

Aspirant-agent krijgt bijna 4 jaar voor verkopen informatie uit politiesystemen

26 maart 2019 13:40 Aangepast: 26 maart 2019 15:22
Archieffoto. Beeld © ANP

Een 22-jarige politieman in opleiding heeft 3 jaar en 9 maanden celstraf gekregen voor het tegen betaling doorspelen van informatie uit politiesystemen. De man uit Tiel werkte bij de politie in Amsterdam. Hij heeft voor zo'n vijftig verschillende personen informatie in de systemen opgevraagd.

Tegen de agent in opleiding was dezelfde straf, 45 maanden geëist vanwege schending van het ambtsgeheim, computervredebreuk en ambtelijke corruptie.

De zaak kwam aan het rollen na een anonieme melding. De man heeft de gevoelige informatie onder meer verkocht aan twee mannen, broers van elkaar, die zich bezighielden met handel in softdrugs. De verdachte zegt dat hij door een van hen werd bedreigd.

Toename van lekkende agenten?

Agenten die gevoelige informatie delen: het lijkt de laatste tijd vaker voor te komen. Toch is dat niet zo. Onlangs heeft de Politieacademie samen met een aantal wetenschappers onderzoek gedaan naar de aard en omvang van lekken binnen de politie. De jaren 2015 en 2016 werden vergeleken. Een toename van lekken was niet aan de orde, zo schrijven de onderzoekers. Jaarlijks komen 400 signalen binnen van mogelijke schendingen van vertrouwelijke informatie door politiemensen. Bij een derde van deze zaken daadwerkelijk sprake was van lekken. De onderzoekers concluderen daarmee dat lekken op 'relatief kleine schaal voorkomt'.

Spreekuur in zijn auto

Het OM noemde dat 'ongeloofwaardig", onder meer omdat bij de verdachte ook anderen terecht konden voor informatie uit de politiesystemen. Volgens het OM hield hij spreekuur in zijn auto of het café.

Volgens het OM  verliezen burgers door dit soort zaken het vertrouwen in de opsporingsdiensten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore