'Trillende handen'

Kunstdetective vindt peperdure Picasso die in 1999 van sjeik werd gestolen

26 maart 2019 08:48 Aangepast: 26 maart 2019 09:11
Brand spoorde zelf een gestolen Picasso op Beeld © Eigen foto

Hij werd zo bij Arthur thuis in Amsterdam gebracht. In vuilniszakken verpakt. Een échte Picasso, die 20 jaar geleden werd gestolen van een jacht van een rijke sjeik en waarvan gevreesd werd dat-ie niet meer bestond. "Ik stond het met trillende handen uit te pakken."

Kunstdetective Arthur Brand kwam het werk in 2015 op het spoor. Hij werd benaderd door twee mannen, die wisten dat de Picasso bij een vastgoedhandelaar in Nederland hing. Die wou het van de hand doen, omdat hij erachter was gekomen dat het gestolen was. Hij had het al 10 jaar in zijn bezit.

De waarde van het kunstwerk, Buste de Femme uit 1938, wordt geschat op 25 miljoen euro. In 1999 werd het gestolen van een luxe jacht van de rijke Saoedische sjeik Abdul Mohsen Abdulmalik Al-Sheikh. Hij had er bijna 20 jaar eerder zo'n 4 miljoen euro voor betaald.

In goede staat

"Iedereen in de kunstwereld ging ervan uit dat het niet meer zou bestaan", vertelt Brand aan RTL Nieuws. "Het was gek genoeg in goede staat, maar het had niet twee jaar langer moeten duren."

Brand hoorde van zijn contacten dat het olieverfschilderij drie jaar na de diefstal in Frankrijk in Nederland terechtkwam. Het zou in de Nederlandse onderwereld 'wel 20 keer' verhandeld zijn, als onderpand in drugs- en wapendeals. 

Beloning

Er was na de roof een beloning uitgeloofd van 400.000 euro voor de gouden tip, die naar het kunstwerk zou leiden. Maar de Picasso bleef spoorloos en de zoektocht werd stopgezet.

"Je komt er nooit meer achter wie de dieven waren", zegt Brand. "Maar het feit ligt er dat de vastgoedhandelaar ervan af wilde. Dan moet je het niet moeilijker maken dan het is."

Daar hangt-ie dan: Buste de Femme. Daar hangt-ie dan: Buste de Femme.

Nacht in huis

Eerder deze maand werd de Picasso bij Brand thuis afgeleverd. "Er kwam volgens afspraak een auto voorrijden. Je vreest dat het vals is, maar toen ik het schilderij in mijn handen had, wist ik het al snel: dit is echt. Ik heb het voor één nacht in mijn huis opgehangen. Dat was wel spannend, het ging natuurlijk om een onverzekerd en gestolen werk. Het is fantastisch, zo onvoorstelbaar mooi."

De kunstdetective had de verdere afwikkeling zelf geregeld. Hij had contact opgenomen met de politie en met de verzekeringmaatschappij van de sjeik. Brand overhandigde de Picasso aan de verzekeringmaatschappij. Een expert heeft vervolgens de echtheid van het schilderij vastgesteld.

Beloning

Volgens Brand biedt de verzekeringmaatschappij het werk weer aan de sjeik aan. "Die zal het wel terug willen hebben, het is natuurlijk zo veel waard."

Brand zelf kan rekenen op een beloning. "Maar ik word er niet rijk van. Ik kan er in zijn algemeenheid over zeggen dat mensen die niet betrokken zijn bij de roof, te goeder trouw zijn, recht hebben op een beloning. Ik heb een nacht van de Picasso genoten, daar doe je het voor."

Arthur Brand is gespecialiseerd in het zoeken naar gestolen en verdwenen kunstwerken. Het nieuws over zijn vondst van twee bronzen paarden die van Adolf Hitler waren, ging in 2015 de wereld over.

Vanaf dit jacht werd de Picasso gestolen. Vanaf dit jacht werd de Picasso gestolen.

Portret van minnares

Buste de Femme is een portret uit 1938 van ­Picasso's minnares Dora Maar. Het bijzondere van dit werk van Picasso is dat het niet is gesigneerd, hij wilde het niet verkopen. Tot zijn dood hing het in zijn eigen huis. 

Het is ook na zijn dood nooit tentoongesteld. De sjeik had het schilderij in de jaren tachtig gekocht van de Pace Gallery in New York, die het van de erven Picasso had overgenomen. De waarde van het kunstwerk wordt geschat op 25 miljoen euro.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore