Kinderombudsman

'Hulp kwetsbaar kind voldoet niet, instanties werken langs elkaar heen'

26 maart 2019 06:36 Aangepast: 26 maart 2019 07:12

De problemen in de jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugd-ggz en het passend onderwijs worden steeds groter. Kwetsbare kinderen krijgen vaak niet de hulp die zij nodig hebben, zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

Dat komt omdat er in de jeugdhulp te weinig samenhang is. Zij roept minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief op om dit te verbeteren.

Psychische hulp hard nodig

De verschillende organisaties werken volgens haar vaak langs elkaar heen en het is soms onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de hulp. "Kinderen die onze hulp het hardste nodig hebben, belanden zo tussen wal en schip", zegt Kalverboer.

Vooral de kwetsbaarste kinderen die te maken hebben met verschillende instanties krijgen niet de hulp die zij nodig hebben, vindt Kalverboer.

"Er is geen plek voor kinderen die dringend psychische hulp nodig hebben, voogden wisselen elkaar in snel tempo af en kinderen zitten soms maandenlang thuis omdat er geen passend onderwijs is. Ondanks de brede inzet van alle betrokken partijen, lukt het ons niet om de hulp voor deze kinderen goed te regelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Jason (20) zat in 13 maanden in 5 klinieken: 'Revolutie in jeugdzorg nodig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore