Twitter

Noodkreet chirurg: niet-zieke man wacht al 100 dagen in ziekenhuis op zorg

25 maart 2019 22:10 Aangepast: 26 maart 2019 09:25
Chirurg Tim Verhagen maakt zich zorgen om de man Beeld © Google Maps / Twitter @TimVerhagen84

Hij is niet ziek, wel oud en hulpbehoevend. Maar er is geen instantie of mens die ruimte heeft om hem zorg te bieden. Daarom ligt een patiënt van chirurg Tim Verhagen noodgedwongen al 100 dagen in het ziekenhuis.

Het ging thuis niet meer, twittert Verhagen, die bij de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) werkt. De man zou wel het liefst terug gaan naar zijn eigen appartementje, maar: "Daarvoor is zijn zorgvraag echt te complex."

Oplossen

De tweet van Verhagen roept veel reacties en interacties op. Mensen uiten hun verontwaardiging over de situatie. Tegelijkertijd complimenteren ze de chirurg: dat hij de man wél zorg biedt en dat hij het onderwerp onder de aandacht brengt. 

Verhagen reageert zelf ook, onder meer op het antwoord van Wouter Wesseling. Die vindt het een trieste zaak, maar ook triest omdat veel mensen direct naar de overheid wijzen om het probleem op te lossen. "Je snijdt hier een belangrijk punt aan", zegt Verhagen. "Hoe bereid zijn we te zorgen voor de mensen om ons heen?"

Geschikte plek

"De patiënt blijft bij ons, totdat er een goede plek voor hem is gevonden", zegt Mark Timmers, woordvoerder van de ZGT. "Onze mensen zorgen goed voor hem, maar uiteindelijk hoort hij niet in het ziekenhuis te liggen."

"We zien vaker dat patiënten met een complexe zorgvraag langer moeten wachten op vervolgzorg. Overigens is 100 dagen wel uitzonderlijk. We hopen dat we op korte termijn een geschikte plek voor hem kunnen vinden."

Verantwoordelijkheid

Dat er veel reacties zijn gekomen op de tweet van hun chirurg, laat volgens Timmers zien dat dit onderwerp breder leeft. "Het is een probleem dat we in gezamenlijkheid moeten oppakken. Samen als zorgsector. Daar zijn we al druk mee bezig, met onze zorgpartners in de regio."

Antwoord

Naast ervaringsdeskundigen reageerde ook minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij zei graag mee te willen denken over een oplossing. "We hebben gezien dat de minister op de tweet heeft gereageerd", zegt Timmers. "Tim Verhagen heeft aangegeven hem te gaan antwoorden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te weinig verpleging voor mensen die thuis willen sterven: 'Dieptepunt in zorg'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore