Ga naar de inhoud
Geen VOG

Blokkeer-Fries kampt met gevolgen veroordeling: 'Mijn leven staat stil'

Sander met zijn vrouw bij de rechtbank, tijdens het proces. Beeld © ANP

Zo'n anderhalf jaar na zijn veroordeling kampt 'blokkeer-Fries' Sander (37) nog altijd met de gevolgen van een veroordeling. Hij kreeg geen VOG en moest zijn DNA afstaan. Deze week belde de bank dat er mogelijk problemen zijn met zijn verzekeringen. "Ik heb de gevolgen echt onderschat, dat is zeker."

Sander uit Dokkum is één van de zogeheten 'blokkeer-Friezen' die terechtstonden vanwege het blokkeren van een snelweg tijdens de sinterklaasintocht in Dokkum. De rechter veroordeelde hen voor het versperren van een landweg en het verhinderen van een demonstratie. Dat laatste raakt aan de vrijheid van meningsuiting, en daarvoor staat een maximale straf van 9 jaar cel. 

Taakstraf

Sander kreeg een taakstraf van 120 uur opgelegd. Hij is samen met achttien andere veroordeelden tegen die straf in hoger beroep gegaan. Die zaak dient waarschijnlijk pas dit najaar.

Jenny
Lees ook:
Jenny Douwes samen met 18 'blokkeer-Friezen' in hoger beroep

Maar het feit dat Sander veroordeeld is, heeft gevolgen. Een paar weken na de uitspraak kreeg Sander een brief waarin hij werd verzocht om naar het bureau te komen om zijn DNA af te staan, zodat het minstens twintig jaar bewaard blijft in een speciale databank.

DNA afstaan na veroordeling: zo zit het

Op grond van de Wet DNA-onderzoek moeten mensen die veroordeeld worden voor een vergrijp waarbij je een voorlopige hechtenis kunt krijgen, verplicht hun DNA afstaan. Dat is al vrij snel het geval; bij een vernieling of in het geval van Sander het blokkeren van een snelweg, ben je al verplicht je DNA af te geven.

Het Openbaar Ministerie hoopt hiermee ook andere strafbare feiten op te kunnen lossen. Het DNA wordt, afhankelijk van de aard van het delict, twintig tot dertig jaar bewaard.

Bezwaar

Bezwaar maken tegen de afname van DNA-celmateriaal is niet mogelijk. Afname vindt dus altijd plaats; of dit nu in een justitiële inrichting gebeurt of op een politiebureau. 

Wel kunnen veroordeelden bezwaar maken tegen de opname van hun DNA-profiel in de DNA-databank.

Bron: Openbaar Ministerie

'Ik had geen idee' 

"Ik had geen idee dat je DNA moet afstaan als je wordt veroordeeld. Ik vind het ook buitenproportioneel. Ik heb die bus niet aangeraakt, heb die mensen niet aangeraakt. Ze hebben geen enkele reden om mijn DNA op te vragen en op te slaan."

En dus weigerde Sander zich te melden. "Binnen een paar dagen stond er een hele politiemacht op de stoep, met een bevel tot binnentreden. Ze hadden de halve straat afgezet om me af te kunnen voeren. Ik ben dus maar meegegaan, ik had geen keuze."

Inmiddels heeft Sander, net als acht andere 'blokkeer-Friezen', bezwaar gemaakt tegen het opslaan van zijn DNA. Die zaak dient morgen achter gesloten deuren.

Verzekering 

Maar de veroordeling heeft mogelijk ook gevolgen voor Sanders' verzekering. "Vorige week belde een medewerker van de bank. We wilden onze inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering aanpassen omdat ik en mijn vrouw eind vorig jaar getrouwd zijn. Maar de bank was erachter gekomen dat ik veroordeeld ben. Ze gaan nu onderzoeken welk misdrijf ik precies gepleegd heb, en of dat gevolgen heeft voor onze verzekering." 

Verzekering in gevaar na veroordeling?

Als je in de afgelopen acht jaar een bent veroordeeld, dan ben je verplicht dit te melden bij je verzekeraar. Die bekijkt dan of je strafrechtelijk verleden van invloed is op het wel of niet behouden van je contract. De verzekering zal vragen om een toelichting wat er gebeurd is.

Een verzekeraar kan een veroordeelde weigeren als klant.

Bron: Independer.nl

Geen VOG

Ook kan Sander geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen, waardoor hij naar eigen zeggen zijn baan verloor en zijn opleiding moest onderbreken.

"Ik volgde een werk-leertraject voor maatschappelijk verzorgende en werkte in een woongroep voor verstandelijk gehandicapten. Maar toen de rechtszaak ging spelen en de zaak in de media kwam heb ik op verzoek van zijn toenmalige leidinggevende besloot te stoppen."

"Ik begrijp het van mijn werkgever, maar ik vind het wel heel erg jammer. Het voelt ook wel heel oneerlijk. Ik zie onze actie als éénmalige daad van burgerlijke ongehoorzaamheid, waar ik de rest van mijn leven voor moet boeten."

'Gevolgen onderschat' 

Sander kijkt met gemengde gevoelens terug op de afgelopen anderhalf jaar. "Het is een achtbaan geweest. Ik ben nog steeds trots dat we daar gestaan hebben, dat zal niet veranderen. Maar ik heb de gevolgen wel onderschat, dat is zeker."

Sander zit op dit moment thuis, zonder werk. Hij gaat de komende tijd op zoek naar ander werk. "Ik kan niet verder, mijn leven staat stil. Het feit dat ik niet weet waar ik aan toe ben, geeft veel stress en onzekerheid, dat heeft ook zijn weerslag op mijn relatie. Ik ben sneller geïrriteerd, vaker chagrijnig. Het is me allemaal niet in de koude kleren gaan zitten."

Problemen met VOG en uitkering: dit zijn de (indirecte) gevolgen van een veroordeling

Een veroordeling brengt meer gevolgen mee dan mensen zich vaak realiseren. Het Juridisch Loket krijgt regelmatig vragen over de gevolgen van een veroordeling, en zette ze voor RTL Nieuws op een rijtje:

Verplicht DNA afstaan
Mensen die zijn veroordeeld voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten zijn verplicht celmateriaal af te staan voor DNA-onderzoek

Opname in Justitieel Documentatie Systeem
Als iemand wordt verdacht van een strafbaar feit, worden zijn gegevens over de strafzaak in het Justitieel Documentatie Systeem opgenomen.

Huurwoning
Als het gaat om detentie als straf, kan deze ook gevolgen hebben voor een huurovereenkomst bij een woningbouw omdat je daar niet meer het hoofdverblijf hebt (ligt aan de voorwaarden van de huurovereenkomst) en/of omdat je de huursom niet meer kunt betalen'

Uitkeringen
Een WW-uitkering en bijstandsuitkering stoppen onmiddellijk als je gedetineerd bent

Toeslagen
Een detentie kan ook gevolgen hebben voor de toeslagen die iemand ontvangt.

Zorgverzekering
De detentie heeft gevolgen voor de basis zorgverzekering. Je hoeft hiervoor tijdens je detentie niet te betalen. Wel heb je tijdens de detentie recht op medische zorg. Je moet zelf aan de zorgverzekeraar doorgeven van wanneer tot wanneer je in detentie zit. De aanvullende zorgverzekering blijft doorlopen en moet ook betaald worden.

Arbeidsovereenkomst
Je arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd op staande voet of nadat een werkgever een ontbindingsverzoek heeft ingediend bij de kantonrechter.

Schadeverzekering
Je kunt uitgesloten worden van een schadeverzekering omdat je bent opgenomen in het Centraal Informatie Systeem.

VOG
Bij een VOG wordt gekeken waar je die voor aanvraagt. Als je veroordeling (soort feit) bij een nieuwe (werk-)plek geen rol speelt, zou je deze moeten kunnen krijgen (screeningsprofielen). Als de dienst Justis van plan is om een VOG af te wijzen laten ze je dat weten, daartegen kun je dan je zienswijze inbrengen. Daarna komt het besluit. Daartegen kun je in bezwaar en via de bestuursrechter in beroep gaan.

Visum
Soms kan een veroordeling ook gevolgen hebben voor het aanvragen van een visum

Verblijfsrecht
Soms kan een veroordeling gevolgen hebben voor het verblijfsrecht en/of naturalisatie

Bron: Juridisch Loket

Nog
Lees ook:
Nog nooit werden er zoveel VOG's aangevraagd: 1,2 miljoen