Mogelijk meer aanhoudingen

Vrouw aangehouden voor bedreigen Baudet tijdens demonstratie Amsterdam

25 maart 2019 17:20 Aangepast: 25 maart 2019 17:31
De vrouw die de uitspraak deed. Beeld © Screenshot Up! Network

De politie heeft een 21-jarige vrouw aangehouden voor bedreiging en opruiing tijdens de antiracisme-demonstratie van afgelopen weekend in Amsterdam. Zij riep toen 'Als je Thierry dood wil schieten zeg dan paf'.

De politie zegt dat meer aanhoudingen niet worden uitgesloten. Beelden waarop de uitspraak te horen was, werden verspreid door UP! Network, naar eigen zeggen een 'rechts georiënteerd mediaplatform'.

'Totaal onacceptabel'

Meerdere politici spraken schande van de uitspraak en de manier waarop er door andere betogers werd gereageerd. Premier Mark Rutte zei in een reactie: "Ik ben heel boos dat we dit soort stommiteiten, weer herhaald zien worden. Dit kan niet, het is totaal onacceptabel."

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) reageerde ook op de beelden. "Groepsdenken is erg en gevaarlijk", schrijft hij op Twitter bij beelden waarop te zien is dat een vrouw de uitspraak doet.

Duizenden demonstranten

Enkele duizenden mensen liepen dit weekend mee in de demonstratie, die vooral was gericht tegen racisme maar ook tegen de recente verkiezingsuitkomst. Forum voor Democratie haalde bij de provinciale verkiezingen woensdag de meeste stemmen. Thierry Baudet is de politiek leider van die partij.

FNV was een van de mede-organisatoren van de demonstratie. De vakbond laat weten zich 'met kracht van deze uitlatingen te distantiëren'. "Ze zijn schandalig, verwerpelijk en strafbaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodsbedreigingen Baudet: 'Kans op gevangenisstraf is klein'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore